2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Környezetbarát növénytermesztési eljárás automatizálásán dolgoznak magyar kutatók

A hidropónia olyan fenntartható és profitábilis növénytermesztési eljárás, amelyhez talajt nem, csak vizet és ásványi anyagokat használnak.

Az ELKH SZTAKI is részt vesz a HydroCobotics nevű projektben, melynek célja egy hidropónián alapuló környezetbarát, automatizált növénytermesztési eljárás kidolgozása.

A módszer egyik előnye, hogy helyet lehet vele megtakarítani, másrészt pedig a klasszikus eljárásokhoz képest sokkal több és többféle növény termeszthető így egy viszonylag kicsi területen.

A hidropóniás rendszerek terjedését jelentősen lassítja, hogy a növények sokfélesége miatt a minőség-ellenőrzés nehezen automatizálható, a csomagolás pedig emberi munkaerőt igényel, elsősorban az egymástól gyakran eltérő kiskereskedelmi sztenderdek miatt.

Ahhoz, hogy minél hatékonyabban lehessen automatizálni egy ilyen hidropóniás rendszert, ember–robot együttműködésre van szükség.

Fotó: sztaki.hu

A projekt célja egy új alkalmazás, illetve egy előre meghatározott forgatókönyv alapján validált biztonsági protokoll létrehozása függőlegesen kialakított hidropónikus rendszerekhez. Mindezt egy mobil robotplatformra szerelt kollaboratív robotkar, kereskedelemben kapható szenzorok és további újonnan kifejlesztett védőeszközök integrálásával fejlesztik ki a kutatók.

A H2020 kaszkádpályázaton 150 ezer eurós (csaknem 54 millió forintos) támogatást elnyerő, kilenc hónapos projekt 2021. januárban indult el.

Neked ajánljuk
Itt vannak a hazai ősgabonából készült egészséges kenyerek (videóval) A siker titka vidéken, 4. rész – Fenntartható vidék (videó) A siker titka vidéken, 9. rész – Hékás – tanyasi finomságok (videó) Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam