Meggy mag nélkül ultrahang és vákuum segítségével
Műszaki fejlesztők olyan innovatív meggymagozási technológián dolgoznak, amely minimalizálja a gyümölcs roncsolását. A világpiacon újdonságnak számító eszköz ultrahang és vákuum segítségével távolítja el a magokat.
A „meggy mag nélkül” projekten a lengyel Kielce Műszaki Egyetem tudósai dolgoznak. A céljuk olyan gépek gyártása, amelyek mérete, hatékonysága és ára megfelel egy közepes gazdaság igényeinek, méretének – írja a magyarmezogazdasag.hu a lengyel farmer.pl cikke alapján.
Olyan eszközt szeretnének létrehozni, amely megfelelő lesz a kisebb gazdaságok számára is, és amelyek úgy távolítják el a magokat a gyümölcsökből, hogy nem sértik meg annak állagát, korlátozva ezzel a gyümölcslevek és lekvárok tartósíthatóságának eredményét.

A tervezett szerkezetben az ultrahangos kés és a vákuum segítségével történik a magok eltávolítása a meggyből, a gyümölcs állagának minimális károsodásával.
A gyümölcs szinte ép állagú marad, lévén hogy csak az egyik oldalon vágnak egy kis lyukat a mag eltávolítása érdekében.
A készülék, amely gyümölcstöredékek nélkül távolítja el a magot, újdonság lesz a piacon, és jóval olcsóbb a jelenleg elérhető gépeknél. A tervek szerint a sorozatgyártása két éven belül kezdődhet el.