2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Meggy mag nélkül ultrahang és vákuum segítségével

Műszaki fejlesztők olyan innovatív meggymagozási technológián dolgoznak, amely minimalizálja a gyümölcs roncsolását. A világpiacon újdonságnak számító eszköz ultrahang és vákuum segítségével távolítja el a magokat.

A „meggy mag nélkül” projekten a lengyel Kielce Műszaki Egyetem tudósai dolgoznak. A céljuk olyan gépek gyártása, amelyek mérete, hatékonysága és ára megfelel egy közepes gazdaság igényeinek, méretének – írja a magyarmezogazdasag.hu a lengyel farmer.pl cikke alapján.

Olyan eszközt szeretnének létrehozni, amely megfelelő lesz a kisebb gazdaságok számára is, és amelyek úgy távolítják el a magokat a gyümölcsökből, hogy nem sértik meg annak állagát, korlátozva ezzel a gyümölcslevek és lekvárok tartósíthatóságának eredményét.

Fotó: Shutterstock

A tervezett szerkezetben az ultrahangos kés és a vákuum segítségével történik a magok eltávolítása a meggyből, a gyümölcs állagának minimális károsodásával.

A gyümölcs szinte ép állagú marad, lévén hogy csak az egyik oldalon vágnak egy kis lyukat a mag eltávolítása érdekében.

A készülék, amely gyümölcstöredékek nélkül távolítja el a magot, újdonság lesz a piacon, és jóval olcsóbb a jelenleg elérhető gépeknél. A tervek szerint a sorozatgyártása két éven belül kezdődhet el.

Neked ajánljuk
Önfenntartó, vízen lebegő holland tehenészet A legeltetés mint védekezés Az élelmiszerhulladék segíthet elhozni a fenntarthatóbb sebkötözők korát Így készíthetünk otthon herbamézet A vadászat és a természet témájában nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam