2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nemcsak finomat adnak, hanem egészségeset is

A ciszterci rendnél alapítása óta nagy hagyománya van a mezőgazdaságnak és a korszerű agrártechnológia alkalmazásának. Az új gyümölcsfeldolgozó teljes mértékben illeszkedik a ciszterciek 900 éves tradícióihoz. A manufaktúra lehetővé teszi, hogy a környék szinte minden termelőjének áruját fel tudják dolgozni.

A kormány százhúszmillió forinttal támogatta a kismarosi ciszterci nővérek gyümölcsmanufaktúrájának fejlesztését – jelentette be Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.

A nővérek kismarosi beruházásait, köztük a manufaktúrát 2017-ben 220 millió forinttal támogatta a kormány, a második ütemben 120 millió forinttal segítik azt a tevékenységet, amelyet a kismarosi nővérek helyben és a Dunakanyarban kifejtenek. (A monostoriizek.hu oldalon láthatók a nővérek által elkészített termékek.)

A szerzetesrendek jelen vannak a hitéletben, de a közösség életében is, ahol több feladatot vállalnak, és munkájukkal is szolgálják a térséget.

Horváth Olga, a kismarosi ciszterci monostor apátnője a manufaktúra üzemének udvarán Soltész Miklós államtitkárral
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Rétvári Bence, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője arra mutatott rá, hogy a ciszterci rendnél nagy hagyománya van a mezőgazdaságnak és a korszerű agrártechnológia alkalmazásának, a gyümölcsfeldolgozó pedig teljes mértékben illeszkedik a ciszterciek 900 éves tradícióihoz. Ezt a sok száz éves hagyományt folytathatják most a kismarosi nővérek a legmodernebb eszközökkel.

Az újjászületett gyümölcsmanufaktúra ugyanakkor nemcsak egyházi üzem, hanem a  gazdaság- és vidékfejlesztési terv része is.

Több tucat termelőnek nyújt a termékeikhez feldolgozási lehetőséget. Az itt élők generációkon keresztül bogyós gyümölcsök termesztéséből éltek, a rendszerváltást követően azonban nem volt felvásárló, feldolgozó üzem.

Ízelítő a Monostori Ízek termékeiből Fotó: monostoriizek.hu

Rétvári Bence jelezte: a korábbi években valóban elsősorban kézműves módon készültek a „monostori ízek”, kisebb mennyiségben, az új beruházás technológiájának köszönhetően azonban már jelentősebb mennyiséget tudnak előállítani.

Az új manufaktúra lehetővé teszi, hogy a környék szinte minden termelőjének áruját fel tudják dolgozni, és jó minőségű alapanyagból jó minőségű élelmiszer, lekvárok, szörpök készüljenek.

Horváth Olga, a kismarosi ciszterci monostor apátnője elmondta, hogy a magas színvonalú, magyar gyártmányú gyümölcsfeldolgozó gépekkel több munkaművelet kiváltható. Kiemelte, hogy mára hangsúlyosabbá vált az egészségtudatos vásárlás, és az üzem ennek az igénynek eleget tud tenni: magas gyümölcstartalmú termékeik mesterséges adalékanyagot, tartósítószert nem tartalmaznak. Úgy fogalmazott:

„Nemcsak finomat adunk, hanem egészségeset is.”

A 400 négyzetméteres üzemhez 300 négyzetméteres raktár tartozik. A tervek szerint az új üzemben a gyümölcsszezon kezdetén indul el a munka, mintegy 15 tonna gyümölcsöt dolgoznak majd fel, de a kapacitás a jövőben bővül.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam