2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mezőgazdaság 4.0

A világ népesedésének folyamatos növekedése próbatétel elé állítja a mezőgazdaságot. A kihívásokra a digitalizáció adhat választ: a terméshozamok és a hatékonyság biztosításának egyetlen módja a fejlett technológiák és gépek alkalmazása, hiszen a megművelhető területek nagysága nem változik.

Az ország legnagyobb, mezőgazdasági gépek gyártásával és fejlesztésével foglalkozó vállalata, a CLAAS Hungária Kft. 19. alkalommal rendezte meg a CLAAS Konferencia Napot, melynek fő témája az élelmezésellátási piac változása volt – írja a gazdasagportal.hu.

Ázsia a legnagyobb felvevőpiac

Március 3-án megtelt a digitális tér, 14 egyetem közel 200 mérnökhallgatója figyelte érdeklődve az előadásokat, amelyeknek fő témája az volt, milyen szerepet vállal a CLAAS-cégcsoport az élelmezésellátási láncban, hogyan tudja növelni a termelékenységet fejlesztéseivel és gépeivel.

Napjainkban a legnagyobb próbatételt Ázsia élelmezése jelenti, hiszen területének csupán 30 százaléka művelhető, viszont a világ népességének fele ezeken a területeken él. Éppen ezért a mezőgazdaság gépesítése nem opció, hanem szükségszerűség.

Fotó: Shutterstock

A termelő gazdaságoknak a jövőben törekedniük kell a technológiai fejlődésre, és prioritásként kezelni a digitális átalakulást a gazdálkodás javítására, a menedzsmentrendszerek fejlesztésére, vagy a gépflotta kezelésének korszerűsítésére.

Ha nincsenek gazdák, nincs étel, nincs jövő

A mezőgazdaság 4.0 a kényelmi funkciók mellett hozzájárul a termelékenység növeléséhez, a hatékonyabb tervezéshez, továbbá a kockázatok csökkentéséhez. A Föld lakóinak élelmezése összetett termelési, technológiai, logisztikai, gazdasági, olykor humanitárius feladat.

A családi gazdálkodók – mintegy 800 millióan a Földön – mindig is a mezőgazdaság megújítói voltak. Ők kezelik a szántóföldek 75 százalékát, és adják az élelmiszerek 80 százalékát, miközben folyamatosan alakítják és fejlesztik módszereiket az időjárás és a kártevők függvényében.

Fotó: Shutterstock

Törökszentmiklós a világ élelmezésének egyik kulcsa

A CLAAS Hungária is felkészült a megnövekedett keresletre, folyamatosan növeli a termelés hatékonyságát a digitalizáció segítségével. A világon egyedül Törökszentmiklóson gyártják a CLAAS kombájnokhoz szükséges vágóasztalokat, illetve itt történik ezek fejlesztése is. 

Neked ajánljuk
A legeltetés mint védekezés Újabb támogatással segítik az ökogazdálkodásra vállalkozókat Hagymások ültetése ősszel (videó) A klímaváltozás nem veszélyezteti az emberiség jóllétét? A tudósok 99,9 százaléka szerint az emberi tevékenység felelős a klímaváltozásért
Tovább a forrásra: gazdasagportal.hu
Vissza
Hírfolyam