2021. október 28., Simon, Szimonetta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már a boltokban az első automatizált mezőgazdasági robot (videókkal)

Az Élő Bolygónk is többször beszámolt már különböző, fejlesztés alatt álló mezőgazdasági robotokról, de íme az első, amelyet ténylegesen használnak, és kereskedelmi forgalomba is került.

A Slopehelper, a szlovén tervezésű autonóm elektromos jármű gumilánctalpakon fut, és olyan speciális csuklós eszközökkel lehet felszerelni, melyekkel

kaszálni, gyomlálni, permetezni, levegőztetni, metszeni, vágni vagy talajt takarítani is lehet a szőlőültetvényeken.

A járművet először pótkocsival elszállítják az adott területre, ahol egy rádiós távvezérlő segítségével levezetik az utánfutóról az első ültetvénysor elejébe. Ezután egy beépített felületen keresztül beprogramozzák a robotba az adott feladat paramétereit, majd autonóm üzemmódba állítják a járművet – olvasható a makronom.mandiner.hu-n.

A Slopehelper egy érzékeny GNSS-helymeghatározó rendszert, valamint kétoldali beépített érzékelőket használ, hogy a sorok között megtartsa a pozícióját és bemérje az adott szőlőtőkéket. A jármű egy radart is használ az akadályok észlelésére és arra, hogy az emberektől és az állatoktól biztonságos távolságban maradhasson. Ha olyan akadályba ütközik, amelyet nem tud kezelni vagy kikerülni, egy alkalmazáson keresztül kapcsolatba lép az üzemeltetővel, aktiválják az optikai kamerarendszerét, és a távolból irányítják tovább az akadály kikerülése vagy eltávolítása érdekében.

A Slopehelper és a hozzátartozó négy alapszerszám állítólag a mezőgazdasági termelők éves szükségleteinek csaknem 80 százalékát fedezi, miközben a vételára olcsóbb, mint egy traktoré.

Neked ajánljuk
Több és jobb tej, nyugodtabb állatok: a mezőhegyesi robotizált istállók első éve (videó) Több és jobb tej, nyugodtabb állatok: a mezőhegyesi robotizált istállók első éve (videó) Hagymások ültetése ősszel (videó) Glasgow-ban új pályára kellene állítani a klímavédelmi törekvéseinket Éheznek és pusztulnak a manátuszok Floridában
Tovább a forrásra: makronom.mandiner.hu
Vissza
Hírfolyam