2021. október 28., Simon, Szimonetta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fagy? Aszály? – Előrejelzés lakossági segítséggel a haszonnövények védelmére

Az Osztrák Meteorológia Szolgálat, a ZAMG arra kéri a lakosságot, hogy ingyenes okostelefonos alkalmazása, a ZAMG Naturkalender segítségével küldjék el a növények fejlődési ciklusával kapcsolatos megfigyeléseiket. Írják meg és fotózzák le, ha például kibontotta virágait a kerti sárgabarackfa, vagy egy kiránduláson lombosodó bodzabokrot látnak.

Az alkalmazáson keresztül megosztott adatokat a PhenObserve elnevezésű projektben használják fel, amely a ZAMG, a Joanneum Research és a Cloudflight Austria közös programja.

A cél, hogy az Európai Unió Sentinel műholdjainak adatait és a lakosság megfigyeléseit kombinálva előre tudják jelezni, ha extrém időjárás veszélyezteti a haszonnövényeket. A 2021 végéig tartó projekt középpontjában egyelőre az almatermést veszélyeztető késő tavaszi fagyok és a kukorica aszály elleni védelme áll.

Az Osztrák Meteorológia Szolgálat okostelefonos alkalmazása Fotó: ZAMG/Spotteron

Idén tavasszal a növények nagyjából egy héttel tartanak előbbre az 1981 és 2010 közötti évek átlagánál. A korábbi néhány – kifejezetten meleg – évhez képest ez azt jelenti, hogy a sárgabarack sokkal később fog virágozni, mint tavaly, így nagyobb az esélye, hogy idén nem fagynak el a virágok.

Fenológiai szempontból – ami a növények és állatok évszakoktól függő fejlődésének és jelenségeinek megfigyelésével foglalkozó tudomány – most ér véget az előtavasz. Elvirágoztak a mogyoróbokrok, a téltemető és a hóvirág, vidáman sárgállik viszont az aranyfa – hétköznapi nevén aranyeső vagy aranyvessző.

A meteorológia világnapján (március 23.) a Meteorológiai Világszervezet 1950. március 23-i megalakulására emlékeznek. Ausztria 1955 óta tagja a szervezetnek, amelynek célja, hogy a tagállamok egységes kritériumok szerint mérjék az időjárást, így készítve pontosabb előrejelzéseket és figyelmeztetéseket.

Az 1851-ben alapított ZAMG 1873-ban Bécsben rendezte az első nemzetközi meteorológiai kongresszust. Akkor döntöttek egy nagy nemzetközi szervezet, az IMO megalapításáról. Ebből lett 1950. március 23-án a Meteorológiai Világszervezet.

Neked ajánljuk
A klímaváltozással megnőtt a meteorológiai tevékenység jelentősége Csapvízzel a mikroműanyagok ellen Kék Bolygó Podcast: 9 G-vel repülünk Glasgow-ban új pályára kellene állítani a klímavédelmi törekvéseinket Éheznek és pusztulnak a manátuszok Floridában
Tovább a forrásra: kisalfold.hu
Vissza
Hírfolyam