2021. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lebegő kertekkel a klímaváltozás ellen?

Az áradások sújtotta, emellett növekvő tengerszinttel számoló Banglades valószínűleg megoldást talált a klímaváltozás okozta következményekre. Az ország tradicionális úszó gazdaságai más területeknek is példát mutathatnak, hogyan kell a mezőgazdaságnak hatékonyan megküzdenie a változásokkal.

Az Ohio Állami Egyetem kutatása szerint tökéletes megoldást jelenthetnek a bangladesi úszó földek azoknak az országoknak, amelyek mezőgazdasága veszélyeztetett a klímaváltozás okozta áradások és a tengerszint-emelkedés miatt – írja az nrgreport.hu.

Az úszó mezőgazdasági területek nemcsak az élelmiszer-biztonságot garantálják, de az alacsonyabb jövedelmű bangladesi csoportoknak is biztos bevételi forrást jelenthetnek.

A dél-ázsiai ország több száz évvel ezelőtt fejlesztette ki az úszó gazdaságokat: ezek a „földek” olyan növényeken állnak, amelyek őshonosak, és képesek a folyók vizén fennmaradni – a legjobb jelölt erre egyébként a közönséges vízijácint, amelyek tutajszerű képződményeket alkotnak, és többé-kevésbé a vízen maradnak.

Fotó: dw.com

A bangladesiek egymásra pakolják ezeket a „tutajnövényeket”, míg akkora nem lesz a réteg, hogy zöldségeket lehessen ültetni bele. Ahogy a tutajnövények bomlanak, tápanyagokat engednek ki magukból, ezeket pedig a zöldségek felszívják.

Általában okrát, tököt, spenótot és padlizsánt termesztenek így, de néha kurkumát és gyömbért is. Áradásos időszakban úszó, lebegő farmokat szoktak kialakítani Mianmarban, Kambodzsában és India egyes részein is.

Mivel a klímaváltozás egyre kiszámíthatatlanabb időjárást hoz, a világ más tájain is fontos, hogy a mezőgazdaság alkalmazkodjon a gyakoribb, előre nem látható áradásokhoz. Hátránya is van azonban a megoldásnak, amelyet még ki kell küszöbölni: az úszó kerteket gyakran támadják meg kártevők, amely ellen a bangladesi farmerek sok növényvédő szert használnak.

Neked ajánljuk
Több és jobb tej, nyugodtabb állatok: a mezőhegyesi robotizált istállók első éve (videó) Több és jobb tej, nyugodtabb állatok: a mezőhegyesi robotizált istállók első éve (videó) Hagymások ültetése ősszel (videó) A globális felmelegedés több vesebetegséghez vezethet Kapszulákból származó kávézacc táplálja a pannonhalmi levendulamezőket
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam