2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vessünk virágos növényeket kertünkben, gazdaságunkban! (videóval)

Mindegy, hogy csak egy kiskertünk van, vagy épp több hektár szőlőnk – érdemes virágos növényeket ültetnünk. Nemcsak szemet gyönyörködtető látványt teremthetünk vele, de a területünk természeti értékét is növelhetjük. A virágok jobban vonzzák a hasznos rovarokat, és a talajerózió védelmében is fontos szerepet töltenek be.

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) a közelgő Föld napja (április 22.) és a méhek napja (április 30.) kapcsán arra hívja fel a figyelmet, hogy mennyire fontos a változatos növény- és állatvilág az ökológiai gazdálkodásban.

Az ÖMKi 2012 óta vizsgálja, hogy miként hat a virágos sorközök kialakítása a szőlőművelésre. Arra az eredményre jutottak, hogy

a természetes élőhelyek közelsége nemcsak szemet gyönyörködtető látványt nyújt, de a gazdálkodásra is pozitívan hat.

A jobb eredmények érdekében egy különleges magkeveréket is kifejlesztettek.

Fotó: Shutterstock

A sokszínű, honos fajokból álló növénytakaró előnye, hogy nagyobb arányban vonzza és táplálja a hasznos rovarokat, melyek megóvják a szőlőt az egyes kártevőktől, valamint talajtakaróként az erózióvédelemben is fontos szerepet töltenek be.

Szerencsére a magyar gazdálkodók a tavaszi vetésekben egyre több helyen alkalmaznak olyan speciális magkeverékeket (pl. gyümölcsösökben, szántóterületeken), amelyek nyárra virágzó rétként óvják és táplálják a talajt.

Az ÖMKi által kifejlesztett magkeverék szőlők között Fotó: biokutatas.hu

Az ÖMKi közleményéből az is kiderül, hogy

az őshonos virágos növények alkalmazása a természeti szélsőségekkel szembeni ellenálló képességet is növelik,

így a klímaváltozás hatásaival szemben is ellenállóbbak lehetnek azok a művelési rendszerek, ahol a biodiverzitás nagyobb szerepet kap. Már egy kiskertben is nagyon fontos szerepet játszhatnak a virágos területek. Ha tehetjük, vessünk virágos növényeket!

Neked ajánljuk
A legeltetés mint védekezés Újabb támogatással segítik az ökogazdálkodásra vállalkozókat Hagymások ültetése ősszel (videó) A klímaváltozás nem veszélyezteti az emberiség jóllétét? A tudósok 99,9 százaléka szerint az emberi tevékenység felelős a klímaváltozásért
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam