2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A traktor óta az 5G a legjobb dolog az agráriumban?

A mezőgazdaság gépesítésében a következő sebességfokozat a precíziós mezőgazdaság korszaka. Az Ericsson szerint az 5G technológiának köszönhetően minden eddiginél több hálózatba kapcsolt gép dolgozhat a terméshozamok javításán.

A nagy kapacitású vezeték nélküli hálózatokra, így az 5G-s mobilhálózatokra épülő precíziós mezőgazdaság segítségével a szakemberek a termelési folyamat minden szakaszát pontosan kézben tarthatják, egy nem várt probléma esetén pedig még azelőtt közbeavatkozhatnak, hogy helyrehozhatatlan károk keletkeznének – hangsúlyozza közleményében az Ericsson.

Öntözés 5G-vel

Az 5G által biztosított, minden eddiginél nagyobb sávszélesség és alacsony késleltetési idő a korábbiakhoz képest lényegesen több gép és szenzor párhuzamos, gyors és megbízható vezeték nélküli kapcsolatát teszi lehetővé. 

Az 5G előnyei közé sorolja az Ericsson, hogy sűrűbb szenzorhálózat helyezhető el egy-egy gazdaság területén, így

a szakemberek precízebben szabályozhatják a termények ellátását, például azt, hova kell több, hova kevesebb víz az öntözés során, vagy pontosabban paraméterezhetik a permetezést, illetve az állatok takarmányozását.

Fotó: Shutterstock

Szenzorok a szarvasmarhán, drónok permeteznek

A kártevők elleni harcban is új eszközök juthatnak kulcsszerephez: az 5G révén drónok végezhetik a termények permetezését, illetve jelezhetik, mikor jött el a betakarítás ideje. A korábbinál lényegesen nagyobb adathalmazt mesterséges intelligencia elemzi gépi tanulás segítségével, így a drónok megtanulhatják felismerni a gyomnövényeket, illetve a termés vagy a levélzet színe alapján meg tudják állapítani annak érettségét. Szenzorokkal követhetik nyomon a gazdák a gabonasilók hőmérsékletét, páratartalmát is, hogy a már betakarított termény minél kisebb mértékben vesszen kárba.

A szarvasmarháknál és más haszonállatoknál évek óta alkalmaznak különféle érzékelőket, elsősorban az állatok nyomon követésére, ám az 5G révén ezek az érzékelők egy sor új információt közvetíthetnek, mellyel valós idejű képet kaphatnak a gazdák nemcsak az állatok helyzetéről, hanem azok egészségi állapotáról, tápláltságáról is.

Fotó: Shutterstock

Tíz éven belül 269 millió euró többlet

Az Analysis Mason által az Ericsson megrendelésére készült tanulmány szerint a mezőgazdaságra jelentős mértékben támaszkodó országokban beruházásarányosan kiemelkedően nagy hozzáadott értéket képviselhet az 5G-s hálózatok és az azokra épülő mezőgazdasági megoldások terjedése, illetve általában véve az agrárium digitalizációja.

Magyarországon 2030-ig az 5G-s hálózatok 269 millió eurónyi többletbevételhez juttathatják az ágazatot, 94 millió eurónyi ráfordítás (magántőke és támogatások) után. 

A tanulmányban azt is felhozzák az 5G előnyei között, hogy a digitalizáció a nemzetgazdaság e kiemelten fontos ágazata számára más, nem elhanyagolható előnyökkel is járhat: (újra) vonzóvá teheti azt a fiatal munkaerő számára, ezzel a mezőgazdasági ágazat egyre több régióban jelentkező szakemberhiánya számottevő mértékben csökkenthető.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam