2021. július 29., Flóra, Márta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Íme a klímaellenállóbb kávéfaj, amely megmentheti az iparágat

A Nyugat-Afrikában újrafelfedezett növény, amelynek tudományos neve Coffea stenophylla, ízében az arabica kávéra hasonlít. Jobban viseli azonban a klímaváltozás okozta magas hőmérsékletet.

A növény ezért sokkal melegebb helyeken is termeszthető, mint az arabica, és új, klímaellenállóbb fajok termesztéséhez fő kiindulópontként szolgálhat. Így segítheti a világ kávéigényének kielégítését.

A Coffea stenophylla egykoron elterjedt volt Nyugat-Afrikában, az 1920-as évektől azonban a növényt nem termesztették többé kereskedelmi célra. A természetben 2018-ban több mint 50 év után először találták meg újra. A faj jól tűri a szárazságot, és részben immunis a kávérozsda nevű betegséggel szemben.

Fotó: RBG KEW

A kávétermesztést erőteljesen veszélyezteti a klímaváltozás a növekvő hőmérsékleteivel, a csökkenő csapadékkal és az új betegségekkel. Bár több kávéfaj létezik, amely forróbb környezetben is megél, esetükben azonban hiányzik az arabica kávé aromája, valamint a kereskedelmi célú termesztéshez szükséges tulajdonságok.

A klímaváltozás kezeléséhez döntő jelentőségű az ellátási láncolat biztosítása. A kávé több milliárd dolláros globális iparág, amely trópusi országok több vállalkozását támogatja, és több mint százmillió kávétermesztőnek kínál megélhetést.

Egyedülálló felfedezés olyan kávéfajt találni, amelyik magasabb hőmérsékleten is megél, és kitűnő íze van. Ez a faj a magas minőségű kávé jövője szempontjából döntő jelentőségű.

Neked ajánljuk
A csepegtetéses öntözés jelenthet megoldást az agrárium előtt álló kihívásra? Klímaváltozás és víz alatti farmok (videó) Lézerfésű segít pontosan megbecsülni az üvegházhatásért felelős gázok mennyiségét A kanadai hőhullámok ismét bebizonyították, hogy egyre gyorsuló felmelegedéssel kell számolnunk Kirívó a szárazság: szörnyű homokvihar falta fel az ősi kínai várost a Góbi sivatag szélén
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam