2021. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bizarr, de környezetkímélőbb módszeren dolgoznak a kártevők irtására

Annak felfedezése, hogy mely hormonok szabályozzák a bogarak veséjében a vizeletképződést, egy napon segíthet a kártevő rovarok elleni környezetkímélőbb védekezés kifejlesztésében. 

A világ élelmiszer-termelésének akár 25 százaléka is elveszik évente a rovarok, elsősorban a bogarak miatt. Az elmúlt 500 millió évben sikeresen elterjedtek és alkalmazkodtak minden környezethez világszerte, és ma már minden ötödik állatfajból egyet képviselnek a Földön.

Ezek a szívós kis bogarak már az ókori Egyiptomban is betörtek a magtárakba, és a tönkretették a termést. Épp emiatt az élelmiszer-termelés és a növényvédő szerek bőséges használata ma már kéz a kézben jár

olvasható a magyarmezogazdasag.hu cikkében egy tudományos kutatás kapcsán.

A különböző növényvédő szerek fokozatos kivonása olyan új megoldásokat igényel, amelyek a kártevőket úgy célozzák meg és irtják ki, hogy közben nem károsítják az embereket és a hasznos rovarokat, például a méheket.

Fotó: Shutterstock

A kutatók szerint azzal, hogy tudják, mely hormonok szabályozzák a vizeletképződést, megnyílik a lehetőség a bogárhormonokhoz hasonló vegyületek kifejlesztésére, amelyek például olyan mennyiségű vizeletet képeznek a bogaraknál, hogy azok kiszáradás miatt elpusztulnak.

Az élelmiszertermést veszélyeztető rovarokat lehet okosabb, célzottabb, a környezetre jobban ügyelő módon irtani a hagyományos rovarirtó szerek helyett.

A bogarak egyedülálló veseműködése mintegy 240 millió évvel ezelőtt alakult ki, és nagy szerepet játszott a bogarak rendkívüli evolúciós diadalában.

A mai rovarölő szerek megbénítják a rovar idegrendszerét. Csakhogy az fajonként meglehetősen hasonló, így ezeknek a szereknek a használata a méhek és más hasznos mezei rovarok pusztulásához is vezet.

Az ókori egyiptomiak úgy vették fel a harcot a kártevőkkel szemben, hogy kavicsokat kevertek a gabonaraktárakba, mert a kövek lekaparták a bogarak külső vázának viaszos rétegét, amely a folyadékpárolgás minimalizálására szolgál.

A bogarak vizeletképződésének megértése fontos lépés a jövő célzottabb és környezetbarátabb kártevőirtásának kifejlesztésében.

Neked ajánljuk
Kulcsfontosságú az erdei biodiverzitás Jönnek a vezeték nélkül tölthető villanyautók Mennyi víz van a Földön? (videó) Használd máshogyan: három filléres csodaszer a lakásban Lejárt a mélytengerektől kapott haladék?
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam