2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megoldás a kevesebb szén-dioxid-kibocsátású hús előállítására

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO) szerint minden kiló előállított marhahús plusz 50 kg szén-dioxidot juttat a légkörbe. A Deep Branch technológiai startup egy új lehetőséget kínál a csökkentett szén-dioxid-kibocsátású hús létrehozására.

A vállalkozás szerint a mezőgazdasági termelés adja az üvegházhatású gázok körülbelül egynegyedét, s ezen belül is túlnyomó részt az állattenyésztés a felelős a káros hatásért. Mivel nem elvárható, hogy az emberiség jelentős része áttérjen a teljesen húsmentes étkezésre, a vállalat mikroorganizmusok segítségével szintetizálja a szén-dioxidot egy fehérjében gazdag porban, melyet Protonnak hívnak – olvasható a makronom.mandiner.hu-n. 

A technológia hasonlít a fehérje biofermentációval való előállításához, azonban ahelyett, hogy metánt vagy cukrot használnának alapanyagként, a Deep Branch inkább szén-dioxidot alkalmaz. Egyrészt olcsóbb, másrészt ezzel csökkenthető a légkörben található káros anyag.

Az így kapott fehérje táplálkozási profilja hasonló a halliszthez, és ahhoz hasonlóan felhasználható az állati takarmányokban, az igazi halliszt és a szójaalapú fehérjék helyettesítésére.

Fotó: deepbranch.com

A startup megegyezett a Drax brit energetikai vállalattal, hogy az annak tulajdonában lévő erőművekben keletkező szén-dioxidot a Proton gyártására használják fel ezután.

Ezzel körülbelül 90 százalékkal kevesebb gáz kibocsátása mellett állítható elő ugyanannyi fehérjepor, a felhasznált szén-dioxid mennyisége pedig nagyjából 300 000 autó károsanyag-kibocsátásával egyezik majd meg. A Deep Branch vezérigazgatója büszke az új termékre, hiszen így egyszerre lehetséges több élelmiszert előállítani fenntartható módon, és csökkenteni a légszennyezettséget.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: makronom.mandiner.hu
Vissza
Hírfolyam