2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Önjáró gyomláló robotok gyomirtó szerek helyett (videóval)

Piacot átalakító technológiaként harangozta be legújabb fejlesztését az amerikai Carbon Robotics. Bemutatta azt az önjáró gyomláló robotját, amely lényegében kiváltja a vegyszeres és a kézi gyomirtást is.

Az Autonomous Weeders, tehát Autonóm Gyomláló hatékonyan képes megkülönböztetni a kultúrnövényektől a gyomnövényeket, majd utóbbiakat lézerrel elpusztítja. A Carbon Robotics önjáró gyomláló robotja óránként 100 ezer gyommal, egy nap 15-20 hektárnyi területtel végez.

Amennyiben a szerkezet széles körben el tudna terjedni, az radikálisan csökkentené a mezőgazdaság vegyszerigényét, és a vegyszergyártó cégek versenytársa is lenne, mivel jelenleg a magas kézimunka-igény miatt sok kultúrnövényt vegyszerekkel védenek a gyomoktól.

A módszer azonban közel sem tökéletes, mivel a gyomirtók nem válogatnak: bizonyos esetekben a hasznos növényeket is elpusztítják vagy gyengítik, és károsíthatják a talaj élővilágát és a vízbázist.

Az Autonomous Weeder leginkább egy 80-as évekbeli sci-fi holdjárójára hasonlít. Egy olyan kockára, amelynek a tetején légmentesen záródó kis nyílások és antennák vannak, és szereltek rá négy kereket. Mivel a jármű önvezető, legfeljebb felügyelő személy jelenléte szükséges hozzá.

A gyomirtó robot 12 kamerával pásztázza a terménysorokat. A felvételeket egy fejlett képfelismerő mesterséges intelligencia (MI) azonosítja. 

A vállalat egyelőre nem árazta be a gépet, az azonban biztos, hogy több 100 ezer dollár lesz – nyilatkozta Paul Mikesell, a Carbon Robotics vezérigazgatója. A gyártó szerint azonban összességében így is megéri a gép a befektetett összeget, mert 2-3 éven belül megtérülhet. Bár a Autonomous Weedernek még az ára sem nyilvános, a Carbon Robotics állítólag annyi előrendelést kapott az új szerkezetére, hogy idén már nem is lehet rendelni belőle.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: magro.hu
Vissza
Hírfolyam