2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sörhulladék és trágya keveréke lehet a tökéletes növényvédő szer?

A szántóföldeken használt rovarirtók nemcsak az elszaporodott kártevőket, de a bolygó ökoszisztémájának szempontjából nélkülözhetetlen rovarokat is pusztítják, ami nagy problémát jelent. Egy friss kutatás szerint két természetes alkotóelem keveréke megoldhatná a kérdést: csak sörmelléktermékeket és trágyát kell összekeverni hozzá.

Az Európai Unióban is engedélyezettek olyan szerek, amelyek potenciálisan az emberi szervezetre vagy a nem kártékony állatokra biztosan mérgezők. Az élelmiszeriparunk számára nélkülözhetetlen méhek számát is jelentősen tizedelik az ilyen szerek, mivel nemcsak a kártevőkre, hanem a beporzókra is hatnak.

A spanyol Neiker Baszk Mezőgazdasági Kutatóintézet szakértői most találtak egy olyan megoldást, amely egyszerre használja fel a mezőgazdasági hulladékot és csökkenti a káros kémiai anyagok használatának szükségét – számolt be róla az nrgreport.com.

A sörkészítés melléktermékeit és a mezőgazdasági melléktermékeket „eresztették össze”, és készítettek belőle olyan rovarirtót, amely nemcsak hogy képes kiirtani a talaj kártevőit, de nem bántja a szükséges mikroorganizmusokat, és még a terméshozamot is növelheti.

Produktív salátahozam a kutatók új, biodezinfekciós módszerét követve
Fotó: cosmosmagazine.com/Maite Gandariasbeitia

A szakértők két mellékterméket vizsgáltak: a repcepogácsát, amely jelentős mennyiségű fehérjét tartalmaz, és kéntartalmú aminosavakban gazdag, valamint a préselt cukornádat – ezekhez kevertek friss tehéntrágyát, és kaptak egy környezetbarát, káros kémiai szerektől mentes rovarirtót. Az összetevők magas nitrogéntartalma a jó mikroorganizmusok fennmaradását biztosítja, míg elpusztítja a fonálférgeket és a többi kártevőt a talajban. 

A spanyol szakértők azt találták, hogy amikor a különleges keveréküket használják, már egyetlen kezelés után jelentős csökkenés mutatkozott a gyökér göbösödésében. A kezelés azonban nem csak a kártevők ellen jó, más pozitív hozadéka is van.

Egyéves használat után például 15 százalékkal magasabb volt a terményhozam, mint a hagyományos rovarirtók használatával, és a talajban található jó mikroorganizmusok száma is megnőtt, ami hozzájárult a talajlégzési ráta növekedéséhez.

Még mindig sok a kérdés akörül, hogy pontosan mi történik ezen kezelés alatt a talajban, de egy biztosnak tűnik: ez az organikus rovarölő szer megfelelő alternatívát jelenthet a fonálférgek ellen a hagyományos kémiai megoldások helyett, és kijelöli az utat a többi természetes rovarirtó megalkotása felé.

Neked ajánljuk
Óránként akár 10-15 hektárt is képesek permetezni drónok Szabolcsban (videóval) Ökoszemléletű zöldségpalánta-előállítás termesztőknek (letölthető kiadvány) Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam