2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gyógyszermaradványoktól és mikroműanyagoktól mentes lazacokat tenyésztenek majd Zalaegerszegen

A régió első, szárazföldön létesített lazacfarmjával az egyre növekvő európai igényeket szolgálnák ki hatékony és felelősségteljes módon, változtatva az egyre kevésbé fenntartható tengeri lazactenyésztési gyakorlatokon. A telep a hazai vízkészleteket fenntartható módon hasznosítja majd újra.

Csúcstechnológiával működő lazacfarmot alakít ki Zalaegerszegen a magyar tulajdonú Zalmon Kft. A beruházás a tervek szerint 2022 elején kezdődhet el, várhatóan 2024-től elsősorban a közeli európai országokba szállítják a Zalaegerszegen tenyésztett lazacokat.

A Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) a Magyarország számára lehívható Európai Tengerügyi és Halászati Alap (EMFF) forrásából mintegy 3 milliárd forintot biztosít a projekt megvalósítására, amely

világszínvonalú technológiák és nemzetközileg elismert szakemberek bevonásával válhat a régió lazactenyésztésének úttörőjévé.

A Zalmon Kft. céljai között nem csupán a prémium minőségű termékek forgalmazása szerepel, értéket és sikeres hazai márkát kívánnak létrehozni.

A leendő lazactelep látványterve Forrás: Zalmon Kft.

Sagyibó Viktor, a 2020-ban bejegyzett Zalmon Kft. alapítója és ügyvezető igazgatója a cég közleményében kifejtette: hisznek a globális kihívásokra adott helyi válaszokban,

a hazai akvakultúra és a fenntartható haltenyésztés fejlesztése pedig jelentős ökológiai előnyökkel is jár. Az a céljuk, hogy a régióban elsőként környezetkímélő és innovatív módon tenyésszenek gyógyszermaradványoktól és mikroműanyagoktól mentes, egészséges és kiváló minőségű lazacokat.

A tervek szerint 2024-re elkészülő zalaegerszegi lazacfarm a kezdetekben közel 30 munkavállalót foglalkoztat, akiket féléves szakmai továbbképzéssel és tanulmányúttal készítenek fel a csúcstechnológiás rendszerek használatára. A lazactenyésztéshez recirkulációs akvakultúra-rendszert – úgynevezett RAS-technológiát – használnak.

A város polgármestere, Balaicz Zoltán szerint a zalaegerszegi lazacfarm az egész régióban példaértékű fejlesztés, Magyarországon pedig kiemelt fontosságú környezetgazdálkodási, innovációs és élelmezésbiztonsági szempontból is.

Neked ajánljuk
Az év agrárembere a fenntartható gazdálkodás kategóriában (videó) A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) Már a friss hóban is találtak mikroműanyagot az Antarktiszon Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam