2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Biokrumpli-kísérlet Magyarországon

Bár a biogazdálkodás számos kihívást rejt, ezzel a gazdálkodási módszerrel hosszú távon járulunk hozzá földjeink, vizeink és egészségünk védelméhez, úgy, hogy tiszta, szintetikus vegyszerektől, műtrágyáktól mentes élelmiszert termelünk és fogyasztunk.

Harmadik, utolsó évükbe léptek a SolACE projekt bioburgonya-termesztési kísérletei az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet szervezésében.

Az on-farm kísérletekben ezúttal is több innovációs eljárást teszteltek: 2019 után idén ismét a legújabb hibridburgonya-palántákat termesztik a zsámboki Bálint Kertben és a kiskunfélegyházi Kiss Bio Tanyán. Mindkettő sárga héjú krumpli, és nagyobb fokú abiotikus és biotikus stresszellenállóságra nemesítette őket a holland Solynta cég.

A palántáról való termesztés egyik előnye lehet, hogy a vetőgumó által hordozott esetleges fertőzések nem kerülnek be a talajba, és nem fertőzik tovább a növényt, így fertőzésmentes kultúrával indulhat a burgonya termesztése.

Az előző helyszínek mellett a szári Csoroszlya Farmon és a hajdúhadházi Erdődi Biokertben tovább vizsgálják a VízŐr (víztartó hatású, hazai fejlesztésű talajkondicionáló) hatásosságát Hópehely burgonyán, és tesztelik a SolACE projekt egyik innovációját, egy mikrobiológiai oltóanyag-keveréket.

Fotó: ÖMKI

A MATE Kísérleti Üzem és Tangazdaság Ökológiai Gazdálkodás Ágazatánál, Soroksáron is folytatódnak a kisparcellás kísérletek. Az ott vizsgált burgonyafajtákat különböző tápanyag- és vízellátottsági szintek mellett nevelik. Hét, hasznos baktériumokat és gombákat tartalmazó oltóanyag-kezelés hatását is vizsgálják a növények stressztűrő képességére. A kísérlet másik felében az elővetemény hatását mérik, ahol rozs, illetve szója után kerültek a földbe a különböző fajtájú burgonyagumók.

Az intézmény szerint bár a biogazdálkodás számos kihívást rejt, ezzel a gazdálkodási módszerrel hosszú távon járulunk hozzá földjeink, vizeink és egészségünk védelméhez, úgy, hogy tiszta, szintetikus vegyszerektől, műtrágyáktól mentes élelmiszert termelünk és fogyasztunk.

Az ökológiai gazdálkodásban a hangsúly legtöbbször a károsítók fellépésének megelőzésén van, amihez segítséget nyújtanak a kutatási kiadványok is, melyek –köztük a bioburgonya termesztési technológiáját leíró füzet – ide kattintva tölthetők le.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) A siker titka vidéken, 18. rész – Dunaszigeti zöldségközösség (videó) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: magro.hu
Vissza
Hírfolyam