2021. szeptember 16., Edit
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az alma és az energia között nem feltétlenül kell választani

A Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems ISE legújabb projektjében egy bio-gyümölcsgazdaságban vizsgálja a napelemes energiatermelés lehetőségeit.

A németországi gyümölcstermesztést már most is érintik az éghajlatváltozás következményei: az erős napsugárzás, az emelkedő hőmérséklet és az egyre gyakoribbá váló szélsőséges időjárási jelenségek, például jégeső és heves esőzések. A minőség- és termésveszteségek ellensúlyozására a gyümölcstermesztésben egyre gyakrabban alkalmaznak jégeső elleni védőhálót és fóliát.

Az „AFE gyümölcstermelés” projekt keretében a következő négy évben azt vizsgálják, hogy az agrár-fotovoltaikus rendszer milyen mértékben képes átvenni ezt a védelmi funkciót az almatermesztésben, és milyen mértékben befolyásolja a terméshozamot.

A Rajna-vidéken található Nachtwey bio-gyümölcsgazdaságban a földterületet alma termelésére és egyidejűleg napkollektorokkal történő villamosenergia-termelésre használják.

A projekt célja, hogy növelje a gyümölcstermesztés eltartó képességét, és hozzájáruljon az erőforrás-hatékony földhasználathoz, ezáltal ellensúlyozva a szabadföldi fotovoltaikus rendszerek és a mezőgazdaság közötti földhasználati konfliktusokat.

A kutatási projekt azt is meg fogja határozni, hogy a termelt elektromos energia hogyan használható fel a termelési folyamatot megelőző és követő területeken, például elektromos meghajtású mezőgazdasági gépek alkalmazásával vagy az almaszüret tárolása során az elektromos üzemű hűtőházban.

Neked ajánljuk
Önfenntartó, vízen lebegő holland tehenészet Gyomirtó robotok (videókkal) Hogyan előzhetné meg az emberiség az ökológiai összeomlást? 2. rész (videó) Nemzetközi összefogásra lenne szükség az Antarktisz megmentéséhez A vízlábnyomának megzabolázásával folytatja a zöldülést a Google
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam