2022. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az alma és az energia között nem feltétlenül kell választani

A Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems ISE legújabb projektjében egy bio-gyümölcsgazdaságban vizsgálja a napelemes energiatermelés lehetőségeit.

A németországi gyümölcstermesztést már most is érintik az éghajlatváltozás következményei: az erős napsugárzás, az emelkedő hőmérséklet és az egyre gyakoribbá váló szélsőséges időjárási jelenségek, például jégeső és heves esőzések. A minőség- és termésveszteségek ellensúlyozására a gyümölcstermesztésben egyre gyakrabban alkalmaznak jégeső elleni védőhálót és fóliát.

Az „AFE gyümölcstermelés” projekt keretében a következő négy évben azt vizsgálják, hogy az agrár-fotovoltaikus rendszer milyen mértékben képes átvenni ezt a védelmi funkciót az almatermesztésben, és milyen mértékben befolyásolja a terméshozamot.

A Rajna-vidéken található Nachtwey bio-gyümölcsgazdaságban a földterületet alma termelésére és egyidejűleg napkollektorokkal történő villamosenergia-termelésre használják.

A projekt célja, hogy növelje a gyümölcstermesztés eltartó képességét, és hozzájáruljon az erőforrás-hatékony földhasználathoz, ezáltal ellensúlyozva a szabadföldi fotovoltaikus rendszerek és a mezőgazdaság közötti földhasználati konfliktusokat.

A kutatási projekt azt is meg fogja határozni, hogy a termelt elektromos energia hogyan használható fel a termelési folyamatot megelőző és követő területeken, például elektromos meghajtású mezőgazdasági gépek alkalmazásával vagy az almaszüret tárolása során az elektromos üzemű hűtőházban.

Neked ajánljuk
Itt vannak a hazai ősgabonából készült egészséges kenyerek (videóval) Szőlőmetszés télen és kora tavasszal (videó) A siker titka vidéken, 9. rész – Hékás – tanyasi finomságok (videó) A Stellantis mostantól csak elektromos hajtással kínálja a kisbuszait és nagy autóit Óriási jéghalkolóniára bukkantak a Weddell-tengerben (videóval)
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam