2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A csepegtetéses öntözés jelenthet megoldást az agrárium előtt álló kihívásra?

A korszerű vízgazdálkodási és termelési rendszerek megismertetése érdekében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Izrael budapesti nagykövetsége és a Külügyi és Külgazdasági Intézet online konferenciát tartott 2021. július 19-én.

 Az „AgriData – Innovatív izraeli és magyar megoldások a mezőgazdasági termelésben” webinárium a magyar és az izraeli mezőgazdasági technológiák, jó gyakorlatok bemutatására fókuszált – ismertette a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleménye alapján az Agrárszektor.

A klímaváltozás egyre nagyobb kihívás Közép-Európa mezőgazdasága számára, e téren az Izraelben évtizedek alatt kialakított technológiák adaptálása komoly segítség lehet.

Ugyanis bár Izrael területének jelentős része sivatagos, illetve vízhiány jellemzi, korszerű, takarékos öntözési, talajművelési és termesztéstechnológiai megoldásokkal jelentős hozamokat érnek el.

A hatékony öntözési-vízgazdálkodási technológiák révén a vízfelhasználás több mint 80 százalékát újrahasznosítják, többszörös tisztítás után a visszaforgatott víz pedig jól használható a mezőgazdaságban. A vizet közvetlenül a gyökerekhez juttatják el, a földbe telepített mikroszenzorok pedig hasznos adatokat adnak a gazdálkodóknak, eszerint tudják meghatározni az öntözés ideális idejét és mennyiségét.

Ezeket a rendszereket támogatja a dróntechnológia, az adathalmazok és előrejelzések alkalmazása is. A mezőgazdasági modell tudományos kutatásokra, a technológia folyamatos fejlesztésére, a természeti erőforrások takarékos használatára és az állam kiterjedt szerepvállalására épül.

A csepegtető öntözéses rendszerrel és a talajszerkezet javításával jelentősen javítani lehet a mezőgazdasági feltételeket – és ezzel együtt a hozamokat, valamint a minőséget – a magyarországi kertészeti termőterületeken is. A magyar kormány is kiemelten kezeli az öntözésfejlesztést, az öntözött területek növelését, az a 2022–2027 közötti Vidékfejlesztési Program prioritásai között szerepel.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: agrarszektor.hu
Vissza
Hírfolyam