2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Úszó kertekkel a víz tisztaságáért

Az úszó kertek rég a mezőgazdaság részét képezik azokban a közösségekben, amelyek nem rendelkeznek kellő mennyiségű földterülettel. A lebegő kertek az élelmiszer-termelésen túl más jótékony hatást is gyakorolnak – főleg a vízminőséget illetően.

A termesztőközeg lebegtetésére szolgáló tutajok lehetővé teszik a gyökerek víztesttel történő érintkezését, így olyan hidroponikus rendszer jön létre, amely

javító hatással van a víz minőségére, és a szennyvíztisztító tavak esetében is hatékonyan bevethető

olvasható az agroforum.hu honlapon.

Az úszó kertek folyóvízre gyakorolt hatása eddig kérdéses volt, de az Illinois State University Földtani, Földrajzi és Környezetvédelmi Tanszékének kutatói igyekeztek választ adni rá.

Fotó: agroforum.hu

Egy, a Chicago folyóra telepített 3x50 méter kiterjedésű úszó kert vízminőségre gyakorolt hatását heti rendszerességű vízminta-vételezéssel vizsgálták. A helyi vízminőséget jelentősen befolyásolják a mezőgazdasági tevékenységből származó inputanyagok, és a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a növényzet milyen hatást gyakorol a víz tápanyagtartalmának alakulására.

A kísérlet során szerény, de határozott javulást figyeltek meg a víz minőségében annak ellenére, hogy a kert kis méretekkel rendelkezik.

Neked ajánljuk
Óránként akár 10-15 hektárt is képesek permetezni drónok Szabolcsban (videóval) Speciális kertészeti és akvakultúrás termékek előállítását kutatják Veresegyházán Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: agroforum.hu
Vissza
Hírfolyam