2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Halak takarmányozása lárvákkal és rovarokkal (videóval)

A kelet-lengyelországi Muchocin kísérleti halgazdaságában tartott tokhalak étrendje lárvából és más rovarfehérjéből áll. A kísérlet célja, hogy az eddigieknél fenntarthatóbb fehérjeforrásokkal váltsák ki a halak szokásos takarmányát.

A takarmányozásra széles körben használt halliszt minden egyes kilogrammjának előállításához 4 kilogramm halra van szükség.

A környezet kímélése és a vadon élő halak megőrzése érdekében új fehérjeforrásokat kell találni a az emberi táplálkozásra szánt halak takarmányozására

számolt be róla az euronews.com.

Muchocintól keletre, egy másik halgazdaságban is a HiProMine laboratóriumaiból származó rovarfehérjével etetik a tokhalakat, egy szintén a régióban található baromfitelepen pedig a lárvafehérjének a baromfi izomfejlesztésére, illetve tömeggyarapodására gyakorolt hatását vizsgálják. Bartosz Kieronczyk, a poznani egyetem kutatója szerint a takarmányokban zsiradékként használt szója- és pálmaolajat ipari méretben is tökéletesen pótolni lehetne az Európában elterjedt katonalégy lárváinak használatával.

A katonalégy lárvái kettő-nyolc hét alatt fejlődnek ki, és ezalatt szerves hulladékkal táplálkoznak. Nagyon kevés vízre van szükségük, az ürülékük pedig trágyaként hasznosítható.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: hu.euronews.com
Vissza
Hírfolyam