2021. szeptember 16., Edit
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Halak takarmányozása lárvákkal és rovarokkal (videóval)

A kelet-lengyelországi Muchocin kísérleti halgazdaságában tartott tokhalak étrendje lárvából és más rovarfehérjéből áll. A kísérlet célja, hogy az eddigieknél fenntarthatóbb fehérjeforrásokkal váltsák ki a halak szokásos takarmányát.

A takarmányozásra széles körben használt halliszt minden egyes kilogrammjának előállításához 4 kilogramm halra van szükség.

A környezet kímélése és a vadon élő halak megőrzése érdekében új fehérjeforrásokat kell találni a az emberi táplálkozásra szánt halak takarmányozására

számolt be róla az euronews.com.

Muchocintól keletre, egy másik halgazdaságban is a HiProMine laboratóriumaiból származó rovarfehérjével etetik a tokhalakat, egy szintén a régióban található baromfitelepen pedig a lárvafehérjének a baromfi izomfejlesztésére, illetve tömeggyarapodására gyakorolt hatását vizsgálják. Bartosz Kieronczyk, a poznani egyetem kutatója szerint a takarmányokban zsiradékként használt szója- és pálmaolajat ipari méretben is tökéletesen pótolni lehetne az Európában elterjedt katonalégy lárváinak használatával.

A katonalégy lárvái kettő-nyolc hét alatt fejlődnek ki, és ezalatt szerves hulladékkal táplálkoznak. Nagyon kevés vízre van szükségük, az ürülékük pedig trágyaként hasznosítható.

Neked ajánljuk
Önfenntartó, vízen lebegő holland tehenészet Dollármilliós károkat okozó invazív rovarral küzdenek Amerikában Sorozatgyártásra kész az ultrarcuki elektromos minijármű Nemzetközi összefogásra lenne szükség az Antarktisz megmentéséhez A vízlábnyomának megzabolázásával folytatja a zöldülést a Google
Tovább a forrásra: hu.euronews.com
Vissza
Hírfolyam