2022. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gyomirtó robotok (videókkal)

Egyre nagyobb nyomás nehezedik a gazdálkodókra amiatt, hogy csökkentsék a gyomirtó szerek és más vegyszerek használatát. Ugyanakkor küzdenek az egyre ellenállóbb gazok számának növekedésével, ami további lendületet ad a gyomirtás új módszereinek kereséséhez.

A Carbon Robotics más agrárrobotikai startupokhoz hasonlóan azt hangsúlyozza, hogy ezek a gépek környezetvédelmi előnyöket jelenthetnek a mezőgazdaság számára. Segítenek csökkenteni a talaj bolygatását, ami hozzájárulhat az erózióhoz, és lehetővé teszik a gazdák számára, hogy jelentősen csökkentsék vagy akár teljesen megszüntessék a gyomirtó szerek használatát – számolt be róla a greendex.hu.

A robotok lézerrel vagy ultraibolya fénnyel pusztítják el a gazokat, a vegyszereket használóknak pedig a gyomnövények pontos megcélzására való képessége körülbelül 90 százalékkal csökkentheti a felhasználást a hagyományos, általános permetezéshez képest.

A mezőgazdasági vegyszerekkel kapcsolatos aggodalmak mellett a munkaerőhiány is szerepet játszik abban, hogy a robotok előretörnek a mezőgazdasági területeken. A mezőgazdasági munkaerő drága, nehezen beszerezhető, és veszélyes is lehet az érintettek számára.

Bár már egyre több amerikai és angol gazdálkodásban találkozhatunk a technológiával, a szélesebb körű bevezetésnek még mindig nagy kihívások állnak útjában. Az egyik probléma az olyan helyeken történő munkavégzés, ahol az akkumulátor feltöltése nem mindig elérhető, így egyes robotok (például a Carbon Robotics és a FarmWise által gyártottak) dízelüzeműek, ami maga is károsanyag-kibocsátást és szennyezést okoz.

Ugyanakkor vannak olyan robotokat is a piacon, melyek már most is megújuló energiával működnek.

Neked ajánljuk
Jön a biológiai növényvédelem kora? (videó) Északkelet-Európa lesz a kontinens éléskamrája? Környezetszennyezés = elhízás? A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam