2022. augusztus 19., Huba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Önfenntartó, vízen lebegő holland tehenészet

Egy holland tehénfarm a rotterdami kikötőbe, egy háromemeletes tengeri platformra költözött, hogy környezetbarátabb legyen. A tulajdonosok, Minke van Wingerden és férje, Peter célja, hogy csökkentsék a nyomást a holland földeken.

„Azt akarjuk, hogy a farm olyan szívós és önfenntartó legyen, amennyire csak lehet” – mondta Van Wingerden.

A tehenek a legfelső emeleten élnek, a tejükből középen joghurt, vaj és sajt készül, ez utóbbit a legalsó szinten érlelik. A jószágokat egy élelmiszerbankból származó szőlővel, egy helyi sörfőzdéből érkező gabonával, valamint golfpályán és focipályán vágott fűvel etetik. Az ürülékükből kertészeti tápanyagot gyártanak, a vizeletüket pedig megtisztítják, és vízként azt isszák az állatok. Mindezzel csökkentik a tehenek károsanyag-kibocsátását, és a környékről származó zöldhulladék egy részét is hasznosítják. A létesítmény áramellátásáért napelemek felelnek – számolt be róla a telex.hu.

Azzal, hogy a kikötőben lebeg, a farmnak akkor sem kell leállítani a termelést, ha esetleg megemelkedik a tengerszint – ami komoly fenyegetést jelent Hollandiára nézve, mert a területének egyharmada a tengerszint alatt helyezkedik el.

A lebegő farm Fotó: phys.org

A teheneket robotok fejik, de a palackozást és csomagolást negyven önkéntes végzi. A sajtokat, joghurtokat és a trágyakockákat egy helyi termelők cikkeit forgalmazó kisboltban árulják, de elektromos autókkal éttermekhez is szállítanak.

Bár a termékeik drágábbak, de a tulajdonosok az idei évet nyereségesen zárják majd. Azt tervezik, hogy építenek egy másik lebegő farmot, amelyen zöldségeket termesztenének, és külföldön is népszerűsíteni akarják az ötletet.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam