2021. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Önfenntartó, vízen lebegő holland tehenészet

Egy holland tehénfarm a rotterdami kikötőbe, egy háromemeletes tengeri platformra költözött, hogy környezetbarátabb legyen. A tulajdonosok, Minke van Wingerden és férje, Peter célja, hogy csökkentsék a nyomást a holland földeken.

„Azt akarjuk, hogy a farm olyan szívós és önfenntartó legyen, amennyire csak lehet” – mondta Van Wingerden.

A tehenek a legfelső emeleten élnek, a tejükből középen joghurt, vaj és sajt készül, ez utóbbit a legalsó szinten érlelik. A jószágokat egy élelmiszerbankból származó szőlővel, egy helyi sörfőzdéből érkező gabonával, valamint golfpályán és focipályán vágott fűvel etetik. Az ürülékükből kertészeti tápanyagot gyártanak, a vizeletüket pedig megtisztítják, és vízként azt isszák az állatok. Mindezzel csökkentik a tehenek károsanyag-kibocsátását, és a környékről származó zöldhulladék egy részét is hasznosítják. A létesítmény áramellátásáért napelemek felelnek – számolt be róla a telex.hu.

Azzal, hogy a kikötőben lebeg, a farmnak akkor sem kell leállítani a termelést, ha esetleg megemelkedik a tengerszint – ami komoly fenyegetést jelent Hollandiára nézve, mert a területének egyharmada a tengerszint alatt helyezkedik el.

A lebegő farm Fotó: phys.org

A teheneket robotok fejik, de a palackozást és csomagolást negyven önkéntes végzi. A sajtokat, joghurtokat és a trágyakockákat egy helyi termelők cikkeit forgalmazó kisboltban árulják, de elektromos autókkal éttermekhez is szállítanak.

Bár a termékeik drágábbak, de a tulajdonosok az idei évet nyereségesen zárják majd. Azt tervezik, hogy építenek egy másik lebegő farmot, amelyen zöldségeket termesztenének, és külföldön is népszerűsíteni akarják az ötletet.

Neked ajánljuk
Újabb támogatással segítik az ökogazdálkodásra vállalkozókat Hogyan készítsük fel a szőlőt az extrém időjárásra és a gombás megbetegedésekre? (videó) Hogyan előzhetné meg az emberiség az ökológiai összeomlást? 2. rész (videó) Fizessenek többet a városi terepjárósok, mondja egy német polgármester Új akciótervvel küzd a műanyagszennyezés ellen Kína
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam