2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb támogatással segítik az ökogazdálkodásra vállalkozókat

2010 és 2020 között hazánkban az ökológiai területek nagysága csaknem két és félszeresére növekedett, így jelenleg mintegy 300 ezer hektáron folyik ilyen termelés.

Új, az ökológiai termesztést támogató forrásokat jelentett be szeptember 17-én Nagy István agrárminiszter Rábcakapin, a Németh István ökológiai mintagazdaságában tartott eseményen.

Nagy István agrárminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy teremtett világunk megóvása és a fenntartható fejlődés közös célunk. Ebben a szellemben kell gondolkodnunk az agrárium és az élelmiszeripar jövőjéről, hiszen ez nemcsak számunkra, hanem a következő generációk számára is létkérdés. 2010 és 2020 között hazánkban az ökológiai területek nagysága csaknem két és félszeresére növekedett, így jelenleg mintegy 300 ezer hektáron folyik ilyen termelés.

Az ökológiai gazdálkodás ösztönzése és az ökológiai gazdálkodásba vont területek bővülése kiemelt célként jelenik meg a következő időszakban.

A 2021 és 2027 közötti években a Közös Agrárpolitika vidékfejlesztési támogatásaihoz a lehető legmagasabb, 80 százalékos társfinanszírozási mértéket biztosít a kormány. Az új pályázatot jövő év január 1-jével induló hároméves kötelezettségvállalási időszakkal, 40 milliárd forint keretösszeggel hirdetik meg.

Képek a Rábcakapi Biokertészet honlapjáról Fotó: biokerteszet.com

Magyarország világviszonylatban is a 10. helyen áll az újonnan ökológiai gazdálkodásba vont területek méretében, előttünk csak olyan, hatalmas területű országok állnak, mint például Brazília, Ukrajna, az USA és India

– mondta Roszík Péter, hazánk egyetlen, a magyar gazdák tulajdonában álló, ellenőrző és ökotanúsítványt kiadni jogosult szervezete, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A biogazdáknak fel szokták hánytorgatni, hogy az ökológiai termelés magasabb szakértelmet és több kultúrában 20 százalékkal alacsonyabb termésátlagokat is jelent, ami igaz.

Jelent ugyanakkor hosszú távon 0 közeli ökológiai lábnyomot, egészségesebb, vegyszermaradványoktól mentes élelmiszereket, jellemzően legalább 40-50 százalékkal magasabb kereskedelmi árakat és támogatási összegeket is.

„Ne gondoljuk, hogy a miénknél cseppet sem jobb adottságokkal rendelkező Ausztria véletlenül van a világelsők között a biotermesztésben mezőgazdasági területei 26 százalékával” – jelentette ki Roszik Péter.

Ha valaki kíváncsi, 2019-ben hogy álltak az EU-tagállamok az ökológiai gazdálkodással, ide kattintva megtudhatja.

Az EU jelenleg is importra szorul a bioélelmiszerek területén, és a kereslet dinamikusan növekszik. Az idei pályázatok kiemelten támogatják azokat, akik most akarnak átállni a biogazdálkodásra.

Neked ajánljuk
Óránként akár 10-15 hektárt is képesek permetezni drónok Szabolcsban (videóval) Ökoszemléletű zöldségpalánta-előállítás termesztőknek (letölthető kiadvány) Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam