2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szerzetesek is segítenek a magyar gyümölcsfajták génmegőrzésében

„A táji adottságokhoz alkalmazkodó, a Kárpát-medencében régóta termesztett gyümölcsfajták megőrzésében való együttműködésről” szóló egyezmény aláírásának tizedik évfordulója alkalmából szervezett rendezvényen arról is szó esett, hogy az agráriumban nemesített növények ugyanolyan közkincsek, mint a természeti örökség.

Küldetésnek nevezte az agro-biodiverzitás megőrzését Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Gödöllőn, a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ október 29-i rendezvényén. Mint mondta, az Úristentől kapott természeti sokszínűség mellett létezik az erre épülő, az őseinktől örökölt, évszázadok munkájával kialakított agro-biodiverzitás, amelynek megőrzése szintén kötelesség. Elmondta, hogy

a Tápiószelén működő génmegőrzési központ a világ 1800 ilyen intézményéből a 17., Európában a 8. helyen áll nagyságát tekintve. A génbank különleges értéke, hogy olyan ősi tudást hordoz, amely nem íróasztalnál kitalált teória, hanem tapasztalati valóság.

Semjén Zsolt elmondta: a tíz évvel ezelőtt aláírt egyezményben az evangélikus, a katolikus és a református egyház, valamint az agrártárca génmegőrző és tudományos intézményei megállapodtak, hogy a lelkészi, egyházi és rendi kertek génmegőrző fajtagyűjteményeket fogadnak be nevelésre.

Balogh Péter Piusz premontrei rendi apát (balra) és Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója csatlakozási szerződést írnak alá a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ „A táji adottságokhoz alkalmazkodó, a Kárpát-medencében régóta termesztett gyümölcsfajták megőrzésében való együttműködésről” szóló megállapodás 10 éves jubileumi rendezvényén a központ tápiószelei székházában
Fotó: MTI/Mónus Márton

Azért fontosak a megállapodással létrejött kertek, mert a Kárpát-medence egész területén, különböző adottságok között működhetnek.

A nagykökényesi plébánián megalakult a 200. kert, amelyet a premontrei rend gondoz.

Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy csak egészséges és sokszínű természeti rendszerek biztosítják azokat a javakat, amelyek szükségesek a jóléthez. Ha ez a sokféleség elveszik, sérülékennyé válik a természeti rendszer, és az emberek kiszolgáltatottá válnak.

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója elmondta, hogy rendszeresen viszi a gyerekeket különböző kertekbe, ahol ők meg szokták kérdezni tőle, miért nem néz ki az egész Kárpát-medence így. A Miatyánkban is benne van, hogy jöjjön el a te országod, amelyből látható, hogy mindannyian az elveszett Paradicsomot keressük – tette hozzá.

Balogh Péter Piusz premontrei rendi apát azt mondta, hálásak, hogy a 200. kert náluk jöhetett létre.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) 120 éves a Magyar Állami Méhészeti Gazdaság A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam