2022. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Félbehagyták a világ első ökológiaiállam-kísérletét

Srí Lanka múlt hétvégén felhagyott azzal a törekvésével, hogy a világ első teljesen ökológiai gazdálkodást folytató nemzete legyen, és azonnal feloldották a növényvédő szerek és más mezőgazdasági alapanyagok beviteli tilalmát.

A Srí Lanka-i Mezőgazdasági Minisztérium bejelentette, hogy véget vetnek az összes mezőgazdasági vegyi anyag, köztük a gyomirtó és növényvédő szerek szélesebb körű tilalmának. „Most engedélyezni fogjuk a sürgősen szükséges vegyi anyagokat. Az élelmezésbiztonság biztosításának szükségességére tekintettel hoztuk meg ezt a döntést" – nyilatkozta Udit Dzsajaszinge, a minisztérium főtitkára. Hozzáfűzte:

A műtrágya behozatala főképp az ország fő exportcikkének számító teaültetvények összeomlásának elkerülése miatt vált rendkívül sürgetővé.

Fotó: Facebook/Sri Lanka Agricultural Science Association

Az először májusban bevezetett importtilalom után hatalmas mezőgazdasági területeken állt le a termelés. Az ország az elmúlt héten már súlyos áruhiánnyal küzdött, a rizs, a zöldségek és más alapvető élelmiszerek ára gyakorlatilag megduplázódott.

A szupermarketekben már korlátozták a rizsből eladható mennyiséget is, vásárlónként mindössze öt kilogrammot engedélyezve. Srí Lanka a múlt hónapban bezárta egyetlen olajfinomítóját is, miután kifogyott a kőolaj importjára szánt dollárból. A mezőgazdasági termelők szervezetei úgy tervezték, hogy ezen a héten pénteken felvonulnak a Colombóban található nemzeti parlament elé, hogy az alapvető vegyi anyagok behozatalát követeljék terményeik védelme érdekében.

Gotabaja Rajapaksa elnök azért vezette be a vegyszerek behozatali tilalmát, hogy Srí Lanka a világ első száz százalékban biogazdálkodással működő államává váljon. A kísérlet azonban kudarccal végződött.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam