2022. augusztus 11., Tiborc, Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Olajtermelő élesztőkkel vennék elejét a további erdőírtásnak

Az élelmiszerektől a kozmetikumokig rendkívül szerteágazó területeken felhasznált pálmaolaj iránt folyamatosan nő a kereslet, így nem meglepő, hogy a fenntartható gazdálkodással kapcsolatos erőfeszítések mellett a probléma innovatív megoldására törekvő kezdeményezések is megjelentek.

A szobahőmérsékleten szilárd, kellemes állagot biztosító olaj helyettesítésére egyelőre nem talált megfelelő természetes alternatívát az emberiség, a felmerült lehetséges versenytársak termesztése és előállítása pedig hasonló, vagy még nagyobb mértékű erdőirtással és egyéb környezeti ártalommal járt volna.

A pálmaolajmentes termékekkel kapcsolatos fogyasztói érdeklődés ugyanakkor felkeltette az alternatív üzemanyagok gyártásával kísérletező startupok, így például a Xylome figyelmét is.

Világszerte laboratóriumok sora kísérletezik élesztők segítségével termelt, mikrobiális olajok előállításán.

A kukoricasziruppal vagy optimálisabb esetben mezőgazdasági hulladékokkal táplált, vagyis a trópusokon kívülről is ellátható és tartható élesztők a laborban jól teljesítenek, ugyanakkor a hozam növelése jelentős kihívás, amit változatos eszközökkel – egyes kutatók irányított evolúcióval, más vállalatok génszerkesztéssel igyekeznek elérni.

A Yale környezetvédelmi portáljának körképe szerint azonban a technológia ára sem ígéri egyelőre, hogy a mikrobiális olajok akár csak a távolabbi jövőben teljesen átvehetnék a pálmaolaj helyét – ez legfeljebb a drágábban eladható, a környezettudatosságra nagyobb összeget áldozni kész fogyasztókat megcélzó kozmetikumok esetében történhet meg.

Ezért ahhoz, hogy a pálmaolajhoz kapcsolódó környezeti ártalmak ne nőjenek együtt az egyre fokozódó kereslettel, a pálmák terméshozamának növelésére és a fenntartható termesztés kiterjesztésére is szükség lenne.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: e360.yale.edu
Vissza
Hírfolyam