2022. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Itt vannak a hazai ősgabonából készült egészséges kenyerek (videóval)

A tájfajta ősgabonák kiállták az idő próbáját, és a jövőben is kulcsszerepet kaphatnak. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) többéves munkája eredményeként a napokban kerülnek kiskereskedelmi forgalomba hazai ökológiai termesztésből származó tönke és alakor tájfajta ősgabonalisztek, amelyek magas beltartalmi értékűek, egészségesek és különleges ízvilágúak.

Az ökológiai gazdálkodásban jelentős szerepet kap a biológiai sokféleség megőrzése, ezért is törekednek a kutatók arra, hogy a termesztésből kiszorított tájfajták és ősi gabonák visszakerüljenek a köztudatba. Ez indította el az ÖMKi fejlesztéseit. Kutatások támasztják alá, hogy a tönke és az alakor ősbúzafajok kedvező zsírsav-, keményítő- és fehérjeösszetétele, emészthetősége, antioxidáns- és ásványianyag-tartalma kivételesen egészséges táplálékká teszi őket.

A tönke és az alakor olyannyira egyedi gabonafélének számítanak, hogy fogyasztásukat különféle allergiák, vastagbélgyulladás, magas vérnyomás, magas koleszterinszint esetén, sőt cukorbetegek diétájába is javasolják.

Ezek a gabonák a mezőgazdasági termelés során ellenállóbbak a betegségekkel szemben, előnyük az alkalmazkodóképességük, vitalitásuk és gyomelnyomó képességük. Jól bírják az extenzívebb körülményeket is, ezért a biogazdálkodásba jól beilleszthetők.

Az ősgabonák, más néven pelyvás gabonák közül a legismertebb a tönköly, a tönke és az alakor pedig a közelmúltban kezdték el élni reneszánszukat. Az ősbúzák nem a ma ismert kenyérbúza ősi fajtái, hanem teljesen külön gabonafajok. Az alakor például az az egyszemű búza, amit az ember először körülbelül 12 ezer évvel ezelőtt vont be a termesztésbe. Bár Közép-Ázsia egyes területein a mai napig termesztik, Európában a kenyérbúza megjelenésével, majd a vegyipari alapú gazdálkodás terjedésével ezek a gabonafajok szinte teljesen eltűntek a mezőgazdaságból.

Az ÖMKi hitvallása szerint a kiváló biobúza megtermelésén túl az is lényeges, hogy a teljes ökológiai termékpálya, azaz az őrlés és a feldolgozás is hazai vállalkozásoknál valósuljon meg, valamint a helyben előállított biotermékekre rátaláljon a magyar vásárlóközönség és a gasztronómia.

Január 17-től a Lidl áruházaiban, országosan megvásárolhatók lesznek félkilós kiszerelésben a tönke és alakor fajtájú biolisztek. 

Az elérhető mennyiség egyelőre limitált, de ha az első kereskedelmi kísérlet beválik, a jövőben nagyobb mennyiséget kínálnak majd a fogyasztóknak. Az egyik termőhelyen, a Fejér megyei Csoroszlya Farmon hagyományos eljárással, malomkövön őrölt liszteket – a kiskereskedelmi forgalomba kerülésük előtt – hazai kézműves pékségek is tesztelték.

A receptek sokféle sütési lehetőségről árulkodnak. A receptgyűjtemény ide kattintva érhető el. Az alábbi videóban megnézhetjük, hogyan lesz belül könnyű, laza, kívül pedig ropogós az ősgabonákból készült kenyér.

Hat érv az egészséges tönke és alakor biolisztek fogyasztása mellett:

  • Magasabb a nyomelem- és makroelem-tartalmuk. Vasban, antioxidánsokban, béta-karotinban, mikroelemekben is gazdagabbak, mint a hagyományos lisztek. A tönke és az alakor élelmi rosttartalma is sokkal magasabb a modern búzákénál.
  • A kalászban ülő szemek fehérjetartalma magasabb (akár 16-20 százalék), az aminosav-összetétel (esszenciálisaminosav-tartalom) kedvezőbb, fehérjéjük emészthetősége gyakorlatilag teljes.
  • Sikérösszetételük nagyon eltér a klasszikus búzákétól, kevésbé toxikusak, azaz kevesebb embernél váltanak ki allergiás reakciót.
  • Keményítő- és zsírsavösszetételük is igen előnyös, fogyasztásuk bizonyítottan csökkenti a koleszterin-, glükóz- és inzulinszintet, valamint a magas vérnyomást. Ugyanakkor a lassabb szénhidrátlebontási folyamat eredményeként a telítettségérzés hosszabb ideig fennmarad.
  • A modern búzához képest magas a bioaktívvegyület-tartalmuk (fenolok, flavonoidok, karotinoidok és fitoszterolok), melyek közül egyesek rákellenes hatásúak, illetve antioxidáns aktivitásuk is nagy.
  • Az alakor E-vitaminban és egyes fajtái B-vitaminokban (B2, B6) gazdagok, míg a tönkénél leírtak magas B9-vitamin-tartalmú fajtát is.
Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: biokutatas.hu
Vissza
Hírfolyam