2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyar kutatás: előre jelezhetők lesznek a kártevők és a kórokozók

A projekt az Agrártudományi Kutatóközpont és az Eötvös Loránd Tudományegyetem együttműködése révén valósult meg, és lehetővé teszi a mezőgazdasági, művelt területek komplex illatanyag-mintázatának meghatározását annak érdekében, hogy a kártevők és kórokozók jelenlétét időben előre tudja jelezni. Ilyen gyakorlatorientált módszer jelenleg nem áll rendelkezésre a világon.

A kifejlesztett érzékelőrendszer szaganyagok alapján jelez előre kártevőket és kórokozókat a rovarok szaglóreceptorainak működését alkalmazva, mivel azok nagyságrendekkel érzékenyebbek a fizikai érzékelőknél. Az új, mesterséges szaglórendszer az E-orr elnevezést kapta. A fejlesztés hozzájárul ahhoz, hogy tetemes károktól óvják meg a mezőgazdaságot – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

Fotó: pexels.com

„A növényi precíziós védelem szempontjából hasznos, hogyha egy laborvizsgálat következtében időben tudunk szólni a gazdának, hogy bizonyos mintákban találhatók fertőzésre utaló vegyületek, akkor adott esetben az adott mintavételi pont környezetében meg tudja állítani ezeknek a fertőzéseknek a terjedését” – ismertette dr. Lukács Péter, a kutatás szakmai vezetője. Hozzátette:

ezáltal nem lesz szükség növényvédő szerek használatára a termőterület teljes egészén, ami egyrészről olcsóbbá teszi a termelést, más részről pedig a biogazdálkodásnak is teret engedhet.

A mezőgazdaság digitális átallásával rendkívül sok technológiai fejlesztés kerül napi használatba, és ez alól nem kivetél az adatszolgáltatás alapját jelentő szenzortechnológia sem.

Neked ajánljuk
A sokhasznú mézontófű (videó) Már létezik mesterséges izomzatú robotgiliszta is (videó) Így kergethetjük el könnyen a szúnyogot! Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam