2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb „marhaság” – jelölnék az alacsony gázkibocsátású marhahúst

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium tavaly ősszel hagyta jóvá azt a programot, amelynek keretében egy cég tanúsítványt adhat ki azoknak a marhatenyésztőknek, akik környezetbarát módon nevelik állataikat.

Ha a mutatók az iparági határérték alatt vannak, a tenyésztő feltüntetheti a termékén, hogy alacsony gázkibocsátású marhahúst árul.

A tanúsítványhoz arra van szükség, hogy legalább 10 százalékkal kevesebb szén-dioxidnak megfelelő gázkibocsátást lehessen kimutatni, mint a levágott állat tömegének 26,3-szorosa.

Fotó: pexels.com

Csakhogy ennek a teljesen átlagos amerikai marha is képes megfelelni,

mert egy átlagos marha felnevelése során kilogrammonként 21,3 kilogramm szén-dioxidnak megfelelő gázt állít elő.

A marhák fajlagosan is kilencszer több gázt generálnak, mint a szárnyasok, hat és félszer többet, mint a sertések, és huszonötször többet, mint amennyi a szójabab termesztésekor szabadul fel. Még a második helyre befutó bárány is feleannyi gáztermelésért felelős, mint a marha – irja Wired nyomán az MTI.

A marhatenyésztés az amerikai szén-dioxid-kibocsátás 3,7 százalékáért felel, amely a teljes mezőgazdaság kibocsátásának csaknem felét teszi ki.

Neked ajánljuk
Már létezik mesterséges izomzatú robotgiliszta is (videó) Ökoszemléletű zöldségpalánta-előállítás termesztőknek (letölthető kiadvány) Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam