2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A jövő mezőgazdasága elképzelhetetlen robotika nélkül

A modern technika, a robotika és a precíziós gazdálkodás ismerete nélkül a jövőben már elképzelhetetlen az élelmiszer előállítása – mondta a Miskolci Egyetemen zajlott programozói versenyen Szinay Attila, az Agrárminisztérium (AM) közigazgatási államtitkára.

Évekre visszavezethető hagyománnyal rendelkezik az esemény, amelyet az agrártárca már nem először támogat – közölte a Miskolci Egyetemen megrendezett Spikee Rescute programozó versenyt megnyitó beszédében az államtitkár.

Szinay Attila visszaidézte, hogy az elmúlt években a koronavírus-járvány miatt mindenki beszorult az otthonába, így felértékelődött a természet fontossága.

Sokan alig várták, hogy a Bükkbe mehessenek kikapcsolódni, vagy az ország bármelyik pontján friss levegőt vehessenek. Örömét fejezte ki, hogy az eseményen a robotika és a természet összekapcsolódik, hiszen a feladatok az élővilág játékos megóvásához kötődnek.

Fotó: Getty Images

Szinay Attila szerint az agráriumban a természethez hasonlóan fontos kérdés az egészséges élelmiszer előállításának kérdése. A jövőben már elképzelhetetlen az élelmiszer előállítása a modern technika, a robotika és a precíziós gazdálkodás ismerete nélkül.

Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora szerint a digitalizáció, a robotika, a mesterséges intelligencia azok a kulcsszavak, amelyek mellett a mai világban nem lehet elmenni. Az egyetem jövőképét okos- és zöldkampuszként határozták meg, amit ez a verseny is kifejez.

Neked ajánljuk
Már létezik mesterséges izomzatú robotgiliszta is (videó) Ökoszemléletű zöldségpalánta-előállítás termesztőknek (letölthető kiadvány) Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam