2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nemzetközi díjat kapott magyar növénytermesztő szoftver

Több évtizednyi tudás egy szoftverben: fődíjat nyert az Agrártudományi Kutatóközpont ProPlanta Költség- és Környezetkímélő Trágyázási Szaktanácsadási Rendszer és Szoftver a 15 éves múlttal rendelkező nemzetközi Minőség-Innováció pályázaton. 

A hazai tápanyag-gazdálkodási tartamkísérletek egyedülálló adatbázisára épülő számítógépes rendszer a tápanyagforrások észszerű és gazdaságos felhasználásához nyújt segítséget a növénytermesztő szakembereknek.

A ProPlanta olyan szaktanácsadási rendszer, amely biztonságosan, a környezet értékeinek megőrzésével teszi lehetővé nagy tervezett termésszintek elérését, a jövedelmezőség jelentős javításával. A talaj mint legfontosabb, feltételesen megújuló természeti erőforrás fenntartható hasznosításával, valamint a növénytáplálási gyakorlat optimalizálásával hozzájárul a területegységre vonatkoztatott jövedelem maximalizálásához.

Az Agrártudományi Kutatóközpont 2003-ra készült el a szoftver prototípusával, amely 37 különböző szántóföldi növényre volt képes szaktanácsot készíteni. A szoftver 2005 óta elérhető a piacon, és a felhasználók igényei alapján folyamatosan fejlesztik. Ennek köszönhetően a rendszerrel jelenleg 150 növényfajra adható szaktanács, amelyek közül 82 szántóföldi növény, 45 szántóföldi zöldségnövény, 22 gyümölcsfaj és szőlő. 

Fotó: Pixabay/picjumbo_com
Neked ajánljuk
Algoritmus segítségével csökkenteni a dugót Hogyan alakítja Szaúd-Arábia a sivatagot termőfölddé? (videó) Óránként akár 10-15 hektárt is képesek permetezni drónok Szabolcsban (videóval) A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam