2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Engedélyezték az első génszerkesztett húsmarhát

A szarvasmarháknál a génszerkesztés során kifejezetten olyan tulajdonságokra koncentráltak, melyek javítják az állatok hőtűrését, és a klímaváltozás miatt emelkedő hőmérsékletet is elviselik.

Március elején adott zöld utat az FDA, az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal (Food and Drug Administration) a génszerkesztett húsmarháknak. A marhák egyik fontos tulajdonsága, hogy kifejezetten rövid, sima szőrük van, amivel jobban viselik a forróságot – számol be a Modern Farmer híréről a magyarmezogazdasag.hu.

A fajta neve PRLR-SLICK, és génszerkesztéses technológiával sikerült kialakítani egyedi szőrzetüket. A génmódosítás (GMO) során idegen géneket ültetnek be valamilyen élőlénybe, olyan szervezetet létrehozva, mely a természetben nem fordulna elő. Ezzel szemben

a génszerkesztés (CRISPR) az adott faj/fajta meglévő génkészletével dolgozik, ezért elméletben az így létrehozott élőlényeket hagyományos tenyésztési eljárással is létre lehetne hozni – természetesen sokkal hosszabb idő alatt.

Slick szarvasmarha (balra) és nonslick szarvasmarha (jobbra) Fotó: Modernfarmer

A szövetségi hivatal úgy döntött, hogy az új húsmarhafajta bevezetése „alacsony kockázattal” jár, miután megállapította, hogy a benne található szándékos génváltoztatások (intentional genomic alteration, IGA) nem jelentenek biztonsági kockázatot. A közeljövőben várható biztonsági felülvizsgálat eredményének függvényében a PRLR-SLICK marha húsa akár két éven belül a boltok polcaira kerülhet.

Az IGA-k olyan molekuláris technológiákkal végzett módosítások, amelyek az állat genomjának megváltoztatását eredményezik. A minnesotai Acceligen nevű „precíziós tenyésztő” cég hozta létre a CRISPR-technológia segítségével az extra rövid szőrű szarvasmarhákat. 2020-ban a UC Davis kutatói a génszerkesztéssel hoztak létre egy Cosmo nevű tehenet, amely ennek köszönhetően 75 százalékban hím utódokat ellik.

A múltban az FDA már engedélyezte a hasonló genetikai változtatások alkalmazását lazacoknál, kecskéknél, csirkéknél, nyulaknál, és nemrégiben disznóknál is.

A hivatal megítélése szerint a génszerkesztett szarvasmarhák és a hagyományos módon tenyésztett fajták húsa között gyakorlatilag nincsenek különbségek.

Az FDA felülvizsgálta a genomikai adatokat és a fejlesztő által szolgáltatott egyéb információkat a biztonságossági döntés meghozatalához.

Steven Solomon, az FDA Állatgyógyászati Központjának igazgatója elmondta: a döntés valószínűleg utat nyit a jövőben további génszerkesztések előtt. Arra számítanak, hogy a mostani döntésük más fejlesztőket is ösztönözni fog.

Neked ajánljuk
Óránként akár 10-15 hektárt is képesek permetezni drónok Szabolcsban (videóval) Ökoszemléletű zöldségpalánta-előállítás termesztőknek (letölthető kiadvány) Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam