2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Alaposan megváltoztatta az ember az almát, a vadon termőhöz kell visszanyúlni

Tíz almaalaptípust vizsgáltak meg kanadai kutatók annak érdekében, hogy kiderítsék, miként változtatta meg az alma tulajdonságait a termesztése. Régen kisebb, savasabb, kesernyésebb volt az alma, mint ma, de hamarabb tönkrement tárolás közben. A vadon termő változat potenciálisan értékes genetikai anyagot kínál, amely hasznos lehet az alma javítása szempontjából.

Sean Myles, a kanadai Dalhousie Egyetem mezőgazdasági docense és csapata egy gyümölcsösben dolgozott, amely több mint ezer almafajtát tartalmaz, köztük ősi örökzöld fajtákat és a kazahsztáni erdőkből származó vadalmákat.

Megállapították, hogy az átlagos, ma termesztett alma 3,6-szor nehezebb, körülbelül feleannyira savanyú és jóval kevésbé keserű, mint a vadon élő fajok, amelyekből származik – számolt be róla az Infostart.

Tornyospálca, 1957. október 12.: ifj. Móré Ferenc tornyospálcai egyéni gazda felesége és leánya szállításra készíti elő a leszüretelt Jonatán almát
Fotó: MTI/Bereth Ferenc
Almákat mos egy nő az észak-nepáli Csamcséban 2019 szeptemberében
Fotó: MTI/Mónus Márton

Történelmi feljegyzések alapján megállapították, hogy az elmúlt kétszáz év almatermesztése a magasabb oldható szárazanyag-tartalmú, kevésbé keserű és a tárolás során kevésbé lágyuló alma irányába mutatott. Eredményeik számszerűsítik az alma termesztésének kezdete óta bekövetkezett jelentős változásokat,

bizonyítékot szolgáltatva arra, hogy az alma nemesítése a termesztett alma folyamatos eltéréséhez vezetett a vadon élő elődfajoktól.

A termesztett és a vadon élő alma mindezek következtében genetikusan is eltér egymástól – ez az almanemesítés több száz évének folyamatos törekvései miatt alakult így.

„A vadon termő alma potenciálisan értékes genetikai anyagot kínál, amely hasznos lehet az alma javítása szempontjából” – tették hozzá a kutatók.

Az alma a világ egyik legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcse, termesztése legalább 7000 éves múltra tekint vissza.

Neked ajánljuk
Óránként akár 10-15 hektárt is képesek permetezni drónok Szabolcsban (videóval) Ökoszemléletű zöldségpalánta-előállítás termesztőknek (letölthető kiadvány) Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam