2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az agrártárca szerint egyensúly kell a klímavédelem és a mezőgazdaság között

Az új Közös Agrárpolitika (KAP) 2023 és 2027 közötti céljai közé tartoznak az éghajlatváltozással kapcsolatos intézkedések, a természeti erőforrások fenntartható használata, illetve a biológiai sokféleség megőrzése. A mezőgazdaságnak hozzá kell járulnia a stratégiák megvalósulásához – hangzott el egy szakmai konferencián.

Az EU klíma- és környezetvédelmi céljainak való megfelelés közvetlen és közvetett hatása a magyarországi élelmiszer-gazdaság versenyképességére témakörben adott elő Juhász Anikó, az Agrárminisztérium (AM) helyettes államtitkára a Debreceni Egyetemen rendezett Gazdálkodás szakmai konferencián.

Az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár nyomatékosította a tudásátadás, innováció, digitalizáció hármasának fontosságát. Az európai zöldmegállapodás és a KAP-célok kapcsolatát illetően kijelentette, hogy a növényvédő szerek, a műtrágyahasználat és az ökológiai gazdálkodás terén a célértékek elérése jelenleg kérdéses.

A Megújuló vidék, megújuló agrárium program jövőképével kapcsolatban úgy fogalmazott:

a gazdálkodást jövedelmező és társadalmilag elismert foglalkozássá kell tenni, amely vonzó vidéki környezetben, modern technológiával, minőségi élelmiszert biztosít a természeti erőforrások fenntartható használatával.

Fotó: Getty Images

Juhász Anikó szerint a felmerülő többletköltségeket nem szabad az élelmiszerlánc sérülékenyebb szereplőivel megfizettetni. Egyensúlyra van szükség a környezet- és klímavédelmi törekvések és a mezőgazdasági ágazat versenyképessége között.

Juhász Anikó előadásának zárásaként részletezte a közös agrárpolitika tervezett zöldfelépítményeit, amelyek között a támogatható terület fogalmának bővítése, a kiterjesztett kondicionalitás, az Agro-ökológiai Program, a környezet- és klímabarát gazdálkodás és az erdészeti ágazat fejlesztése szerepel.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) A siker titka vidéken, 18. rész – Dunaszigeti zöldségközösség (videó) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam