2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Óránként akár 10-15 hektárt is képesek permetezni drónok Szabolcsban (videóval)

Mivel nem traktor vagy növényvédelmi technikus végzi a permetezést, egy permeteződrónnal meredek domboldalak vagy belvizes területek is könnyen és kockázatmentesen megközelíthetők.

A technológia részleteiről Tajti Tibor, az Agrokeri Kft. munkatársa beszélt a Szon.hu portálnak. A szakember a permeteződrónokról elmondta, hogy használatukkor elenyészővé válik a taposási kár, ami hagyományos traktorok használatakor egy szezonban hektáronként 20 ezer forint is lehet.

Mivel nem traktor vagy növényvédelmi technikus végzi a permetezést, egy permeteződrónnal meredek domboldalak vagy belvizes területek is könnyen és kockázatmentesen megközelíthetők. A drónok segítségével nincs megközelíthetetlen terület.

A drónok akkumulátorral működnek, ezért üzemanyagköltségről alig lehet beszélni, és nincs kitéve a drón alkalmazója az üzemanyagár-in­gadozásnak. A speciális drónok nagy területteljesítményűek, óránként akár 10-15 hektár permetezésére is képesek.

Egy permeteződrón sokkal kevesebb amortizációnak van kitéve, mint például egy traktor, mivel kevés kopó alkatrésze van (fúvókák, akkumulátor). A permetezés során több olyan kihívással kell számolni, amelyek a permeteződrónnal könnyen kiküszöbölhetők.

Lehetőség nyílik a belvizes, a vízállásos és a felázott területek teljes értékű permetezésére, a szélsőséges domborzati viszonyok között is megoldható ez a munkafolyamat. Így hatékonyabban lehet a tagolt területeket permetezni, ezzel akár 90 százalékos vízmegtakarítás és akár 50 százalékos vegyszer-megtakarítás érhető el.

Mivel a permeteződrón légi járműnek számít, ezért használatakor alapul kell venni a légi járművekre vonatkozó jogszabályokat. Drónnal végzett mezőgazdasági repülést csak olyan személy folytathat, aki szerepel az úgynevezett mezőgazdasági pilóta nélküli légijármű-­irányítói nyilvántartásban. Légi permetezés kizárólag kijuttatási terv alapján lehetséges, mely tervet az első tervezett légi permetezés megkezdése előtt minimum 30 nappal a megyei kormányhivatalnak kell benyújtani. Kizárólag olyan növényvédő szer és növényvédő hatás juttatható ki, amelyet pilóta nélküli légi járművel való kijuttatásra engedélyeztek.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) A siker titka vidéken, 18. rész – Dunaszigeti zöldségközösség (videó) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: szon.hu
Vissza
Hírfolyam