2022. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Északkelet-Európa lesz a kontinens éléskamrája?

A gabonahozamok növekedése a földrész északkeleti részén ma már nagyobb, mint bármely más térségében, mivel Északkelet-Európában kevésbé viseli meg a gabonaféléket az éghajlatváltozás – jelentette be a Budapesti Corvinus Egyetem, az ELTE-vel és a BME-vel készült közös tanulmányuk megállapításai alapján.

A termelés súlypontjának eltolódását elsősorban a klímaváltozással magyarázták, emiatt ugyanis

a kukorica és a búza termőterülete Olaszországban a felére, Görögországban a kétharmadára csökkent, Portugáliából pedig szinte teljesen eltűnt. A hőmérsékleti csúcsok kedvezőtlen hatását ma már csaknem egész Európában megérzi a kukorica.

Északkelet-Európa felértékelődésének másik oka a technológiai felzárkózás, amely jelentősen javítja a terméshozamokat. Bár az aszályok, az édesvízkészlet zsugorodása, a nem megfelelő földművelés miatt évtizedek óta erodálódik a termőtalaj, a térség adottságai kedveznek a mezőgazdaságnak.

Fotó: Getty Images

Számos itteni állam ma már nem szorul behozatalra, sőt exportálni is tud, Ukrajna és Oroszország pedig nemrég került a legnagyobb kukoricatermelők közé. Az orosz–ukrán háború azért is súlyos csapás, mert veszélyezteti a globális élelmezésbiztonságot.

Bár az éghajlati és technológiai változások hatásai csak az utóbbi időben lettek egyre nyilvánvalóbbak, Északkelet-Európa évezredek óta fontos szereplő a gabonapiacon. A mai körülmények között a mezőgazdaság alkalmazkodóképességének javítása, valamint az ukrán gabonakészletek exportútvonalainak megszervezése a legfontosabb feladat.

A magyar tanulmány megjelent a Nature lapcsalád Scientific Reports című tudományos folyóiratában, az alapjául szolgáló kutatást a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap finanszírozta.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) A tartós aszály és a gabonaimport kimaradása a katasztrófa szélére sodorta Szomáliát Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam