2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Víz 

Először iskolás csoportokat vár a frissen megnyitott Vizek háza élménypark

A Balaton déli partján átadták a gyerekeknek a Vizek házát: Zamárdi bemutatóteremmel és vizes játszótérrel gazdagodott, míg Siófokon a töreki tanösvény 4 új pihenőhellyel bővült. Az élménypark a Balaton vízgyűjtőjéről, ivóvízellátásról és szennyvízkezelésről mesél izgalmasan és játékosan.

Víz 

Fejlesztik Esztergom árvízvédelmét

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint elkészültek az esztergomi védművek kiviteli tervei és a terület erdészeti terve. A tervezést alapos régészeti dokumentáció egészíti ki, a szakértők 63 kutatóárokban, közel 5 ezer négyzetméteren végeztek próbafeltárásokat.

Víz 

Rekordösszegből mintaértékű környezetvédelmi-kármentesítő beruházás

Mintegy 7 milliárd forintból tisztítják meg a szerves hulladéktól, nehézfémektől, fenoltól és más mérgektől, valamint keltik új életre a környéken élők által csak Dög-Tiszaként emlegetett Gyálai-Holt-Tiszát. A holtág történetéről és a mostani projektről Móra Ferenc Sándor számolt be részletesen a telex.hu híroldalon.

(A Dóm tér Szegeden. A kép illusztráció. Fotó: MTVA/Bizományosi/Faludi Imre)

telex.hu
Víz 

Tengervízből ivóvizet gombnyomásra? Lehetséges!

Az MIT kutatói olyan új, szűrők nélkül működő, hordozható sótalanító egységet fejlesztettek ki, amely képes eltávolítani a tengervízből a lebegő részecskéket és a sókat, hogy egyetlen gombnyomással az Egészségügyi Világszervezet minőségi szabványainak megfelelő ivóvizet állítson elő.

Víz 

Megoldóképletek emelkedő vízszintre

3,6 milliméter. Nem tűnik soknak. Ennyit emelkedik évente a tengerszint. Évtizedek alatt azonban ez akár több százmillió ember életére is kihatással lehet. A felismerést már sok helyen követte tett: blokkláncok, mesterséges homokpadok, úszó városok. Sokféle megoldást tesztelnek már szerte a világon. 

Víz 

Az évtized végéig a teljes balatoni térség ivóvízellátása megújulhat

A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. felelős vállalatként évek óta kiemelt ügyként kezeli a balatoni regionális infrastruktúra fejlesztését, valamint elkötelezett a fenntartható vízgazdálkodást szem előtt tartó és a klímaváltozás káros hatásait mérséklő beruházások mellett.

Víz 

Föld alatti medencerendszert fedeztek fel ausztrál kutatók

Ausztrália keleti partvidéke alatt húzódó, föld alatti víztározó medencerendszert fedeztek fel a Sydney-i Egyetem kutatói. A tanulmány vezető szerzője, Ben Mather elmondta, hogy a hatalmas föld alatti medencék a közelmúltban Ausztráliában lezajlott áradások vizének akár 20 százalékát is felfoghatták.

Víz 

Elindult a Civaqua első szakasza

Március végén megkezdődött a Civaqua vízrendezési program kivitelezése Debrecenben. A debreceni Tócó-patak ismét élővíz lesz, ha a Tisza vize a Keleti-főcsatornán keresztül, a mostani beruházás eredményeként eljut a városba – mondta el Kósa Lajos a helyszínen.

Víz 

A bozóttüzek viselkedését vizsgálja egy új ausztrál laboratórium

Az ausztrál kormány tudományos kutatásokért felelős ügynöksége olyan új laboratóriumot állított fel, amely a bozóttüzek elleni védekezésben és a tüzek utáni helyreállításban nyújthat segítséget. Ausztráliának fel kell készülnie az egyre hosszabb, forróbb és szárazabb tűzszezonokra.

Víz 

Európa legnagyobb víztisztítómembrán-gyártó kapacitása Oroszlányban

A világ népességének 90 százaléka él olyan területeken, amelyeken gyakoriak az árvizek, mintegy 4 milliárd ember pedig évente legalább egy hónapig vízhiánnyal küzd. A vízfelhasználással kapcsolatos érdekellentétek akár fegyveres konfliktusokká is alakulhatnak, összességében egyre súlyosabbak a vízellátási problémák világszerte.

Víz 

Új technológiával a hazai patakok és folyók védelméért

Az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) által vezetett NVKP kutatócsoport két éven át vizsgálta a budapesti agglomeráció kisebb vízfolyásainak gyógyszerszennyezettségét. Az ökológiai terhelés csökkentése érdekében a kutatók új technológiákon dolgoznak a CLEAREADY programban.

Víz 

Hosszabb aszályok, több forró nap és masszív kihívások az energiaszektorban

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület friss jelentése kapcsán Ürge-Vorsatz Diána fizikus, a CEU professzora volt a Másfél fok sajtóklubjának vendége. Beszélt többek között arról, milyen hatással lesz a felmelegedés hazánk csapadékviszonyaira, illetve miért volna fontos az épületek energiahatékony felújítása.

Víz 

Természetes oltóhabbal az erdőtüzek környezetromboló hatásának csökkentéséért

Egyre gyakoribbak lesznek a pusztító erdőtüzek, de egy környezetbarát tűzoltóhab, amelyet Japánban készítenek szappanból, talán hatalmas előrelépést jelent majd, és globális változást hoz a tűzvészek környezeti hatásainak minimalizálásában. A hab egyelőre jól vizsgázik, és egyre többen érdeklődnek iránta.

Víz 

Zöldáttörés: szennyvíziszapból bionyersanyag-termékek

Március elején zárul a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. és a Miskolci Egyetem közös projektje, melynek keretében azt vizsgálták, hogyan lehet a szennyvíziszapból bionyersanyag-termékeket előállítani. A nagyszabású fejlesztési projekten több mint 30 fős kutatócsapat, országos elismertségű szakmai team dolgozott.

Víz 

Napenergiával az ivóvízért

A Massachusetts Institute of Technology kutatóinak sikerült előállítaniuk egy olyan sótlanító berendezést, amely olcsóbban és hatékonyabban képes eltávolítani a sót a vízből, mint a korábbi megoldások. Emellett alkalmazható szennyvíztisztításra, illetve orvosi műszerek sterilizálásához szükséges gőz fejlesztésére is.

Víz 

Valamit visz a víz – Saját fejlesztésű drónhajóval végez méréseket az Időkép stábja

Önjáró drónhajó cirkál a Balatonon, automatikusan kerülgeti a vitorlásokat vagy éppen a strandolókat. Első ránézésre játékszernek tűnhet, valójában azonban az Időkép saját fejlesztésű meteorológiai drónhajójáról van szó. Az Időkép csapatának legfrissebb podcastepizódjában erről a különleges, tavaly kipróbált szerkezetről beszélgettek.

Víz 

Akcióban a vízkultúrás növénytermesztés hazai úttörői és a kerékpáros civilek

A Budapest Bike Maffia a debreceni Green Drops Farm Kft.-vel vág bele új szociális kertészeti projektbe: rászoruló családok sajátíthatják el a vízkultúrás növénytermesztés csínját-bínját, hogy aztán a hazai fejlesztésű hidropóniás tornyok révén akár önálló bevételhez is juthassanak – a kezdeményezésről írt a hvg.hu.

(A Budapest Bike Maffia önkéntesei indulnak szendvicseket osztani. Fotó: MTI/Mohai Balázs)

hvg.hu
Víz 

Áder János meglátogatta a VízŐrt alkalmazó mintagazdaságot Kenyában

Áder János – elhagyva Ghánát – Kenyába utazott tovább afrikai útja során. A magyar államfő többnapos hivatalos látogatásra érkezett a kelet-afrikai országba, ahol több magyar érdekeltségű projektet is felkeresett, ezek között meglátogatta azt a mintafarmot is, ahol a magyar fejlesztésű VízŐr nevű készítményt használják.

Víz 

A magyar vízügyi innovációk nemzetközi szinten is bizonyítanak

Magyar mérnöki bravúr segít kezelni az afrikai vízproblémákat. A Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozón a Pureco-csoport egy már elkészült és két, még folyamatban lévő ghánai szennyvíztisztítási beruházását maketten és VR-szemüvegen keresztül is megismerhetik a látogatók.

Víz 

Medermonitort fejlesztettek Veszprémben

A medermonitor-rendszer felszíni vizeknél használható – mondta el Cserfalvi Tamás, a fejlesztést végző Homér projekt vezető kutatója az MTI-nek. A nyáron elkészült berendezés segítségével eddig nem vizsgálható, de súlyos következményekkel járó vízszennyeződések is kimutathatók.