2018. április 23., Béla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Víz 

A tengeri műanyaghulladék ellen küzd a Henkel

A Henkel megállapodást kötött a Waste Free Oceans (Hulladékmentes Óceánok) alapítvánnyal. Céljuk az óceánokban összegyűlt műanyaghulladékok összegyűjtése és több mint egymillió újrahasznosított palack legyártása, melyet a Loveables elnevezésű mosószermárkájukhoz fognak felhasználni.

Víz 

Csodamoha segíthet az arzénnal szennyezett vizek megtisztításában

Az arzénes víz világszerte rengeteg ember halálát és betegségét okozta és okozza a mai napig. Ezen segíthet most egy Svédországban felfedezett, csodamohának nevezett lebegő horogmoha, amely akár egy órán belül emberi fogyasztásra alkalmas folyadékot állíthat elő. 

Víz 

A remény cseppjei: komoly áttörést érhetnek el a víztisztításban

Az ENSZ adatai szerint hetente 30 000 ember hal meg azért, mert nem megfelelő minőségű vizet fogyaszt. Ezért is figyelemre méltó az a költséghatékony víztisztító technológia, amelyet a Texasi Egyetem munkatársai fejlesztettek ki. A találmány ugyanis akár a világ ivóvízproblémáira is megoldást nyújthat. 

Víz 

Önjáró vitorlás drónokkal gyűjtenek adatokat az óceánról Ausztráliában

Az ausztrál kormány tudományos ügynöksége (CSIRO) bejelentette, hogy a Saildrones elnevezésű dróncsoport akár 12 hónapon keresztül is képes megfigyeléseket végezni. A drónok mérik a hőmérsékletet, vizsgálják a tengeri élővilágot, a víz sótartalmát és a vízfelszíni karbontartalmát.

Víz 

Íme a találmány, amely levegőből állít elő ivóvizet

Figyelemre méltó találmánnyal rukkoltak elő a Massachusetts Institute of Technology (MIT) és a UC Berkeley kutatói, akik rájöttek arra, hogyan lehet a levegő páratartalmából vizet előállítani áram felhasználása nélkül. A szerkezetet Arizonában, Amerika egyik legszárazabb államában már sikeresen tesztelték. 

Víz 

Víztisztítás természetesen: magyar találmány születhet hazánk nyersanyagkincseiből

Tény, hogy Magyarország páratlan kincsekkel rendelkezik a különböző vulkáni nyersanyagok terén, ám azt kevesen tudják, hogy hazánkban található Európa zeolit- és alginit-készletének jelentős százaléka. Ezeket pedig tökéletesen lehet használni a környezetvédelemben: a nyersanyagok ugyanis kiválóan alkalmazhatók a vízben és a talajban található szennyeződések eltávolítására. 

Víz 

Tölcsért csináltak a házakból

Az iráni BMDesign Studios tervezői gondoltak egyet, és olyan tölcsérházakat terveztek, amelyek nem a csatornába vezetik az esővizet, hanem összegyűjtik. A feltalálók a különleges, természetes hűtésre is alkalmas építészeti megoldással főleg azoknak az embereknek nyújtanának segítséget, akik száraz, vízhiányos területeken élnek: a rendszer ugyanis még a legkisebb párát is elraktározza.  

Víz 

Életmentő találmány: önmagát tölti újra az okoskulacs

A környezetbarát technológiákkal foglalkozó Fontus cég elsősorban kerékpárosok és túrázók számára fejlesztette ki azt az öntöltődő okoskulacsot, amely akár két ember napi vízszükségletét is fedezheti. A napelemes kondenzátorral működő találmány ugyanakkor életmentő eszköz is lehet olyan szárazság sújtotta területeken, ahol elérhetetlen a tiszta ivóvíz.

Víz 

Gyümölcsöző vizit: együttműködési megállapodást kötött a MaVíz és a Pekingi Vízmű

A víziközmű-szolgáltatás fejlesztése érdekében kötött együttműködési megállapodást a Pekingi Vízmű (Bejing Waterworks Group) és a Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz). A partnerség célja, hogy elősegítse a két szervezet közötti információcserét és a jó szakmai gyakorlatok megosztását. 

Víz 

Sosem látott jelenséget figyeltek meg a tudósok az óceánban

Különleges jelenséget figyeltek meg nemrég brit tudósok Ausztrália déli partjainál. A Geophysical Research Letters című folyóiratban megjelent publikációban jelentették be, hogy a világon először sikerült megfigyelniük egy dupla örvény keletkezését, vándorlását és „halálát”.

hvg.hu
Víz 

Hallott már az iható könyvről?

Szomorú tény, hogy évente 3,4 millió ember veszti életét szennyezett víz okozta megbetegedések következtében. A Water is Life szervezet tudósok és mérnökök segítségét kérte, hogy ennek gátat szabhasson. Ennek köszönhetően forradalmi újítást hívtak életre: egy könyvet, melynek lapjai szűrőként funkcionálva képesek 99,99%-ban elpusztítani a szennyezett vízben található baktériumokat.

Víz 

Szennyvíz-technológiai kutatások indulnak idehaza

Egy vissza nem térítendő támogatásnak köszönhetően mintegy másfél milliárd forintot fordíthatnak szennyvíz-technológiai kutatásokra. A projektben olyan komplex szennyvíztisztító telepi technológiákat fejlesztenek ki, amelyek a kommunális szennyvizek és szennyvíziszapok energia- és nyersanyagtartalmát hasznosítják – közölte a hirado.hu.

Víz 

Vízvarázslat levegőből

Napenergia segítségével nem áramot, hanem vizet termelhet levegőből a Zero Mass „Water Source” elnevezésű találmánya, amely a Föld minden pontján, tehát sivatagi körülmények között is működhet. A különleges találmány a levegő páratartalmától függően naponta akár tíz liter vizet is képes előállítani.

Víz 

„Lesz ez még így se” – gondolták, majd megalkották a jövő víztározóját

Tudta, hogy az előrejelzések szerint 2050-re 9 milliárd ember lesz majd a Földön, és 70 százalékuk városokban fog élni? Ha ez így lesz, akkor komoly fejtörést okozhat majd a mindennapokhoz szükséges víz előállítása. Egy New York-i cég újszerű vízgyűjtő rendszere erre a problémára is megoldást kínál.

Víz 

Vizet a levegőből – újabb innováció a vízhiány megoldásáért

Világszerte kutatók dolgoznak olyan innovatív megoldásokon, amelyek segítik az egyre élesedő ivóvízválság megoldását. Szintén a vízkörforgás elméletén alapuló újabb innovációt fejlesztett a VICI-Labs, a UC Berkeley Egyetem és az amerikai Nemzeti Békehadtest Szövetség (National Peace Corps Association) munkacsoportja.

Víz 

Az okos palack

A strapabíró, filteres műanyag palackok környezetbarátabb alternatívái az egyszer használatos társaiknak, ezek tisztítása azonban nem mindig egyszerű, a vízben szaporodó baktériumok pedig könnyen vezethetnek emésztőrendszeri megbetegedésekhez. A QUARTZ csapata egy olyan palackot hozott létre, amely nemcsak a benne lévő vizet, hanem önmagát is képes mindössze 60 másodperc alatt teljesen megtisztítani, ami nemcsak környezetvédelmileg jelentős eredmény, hanem az elmaradott országok szennyezett vizeinek fogyaszthatóvá tételében is rengeteget segíthet.

Víz 

Új módszer a szennyvíz tisztítására

Nem érezni szennyvízszagot, nincsenek szúnyogok vagy ipari jellegű épületek, ráadásul környezetbarát is. Sevilla közelében egy olyan módszer fejlesztésén dolgoznak a kutatók, amely elektroaktív baktériumok segítségével tisztítja a szennyvizet. 

euronews.com
Víz 

Aquaponia – a fagyban is zöldellő csodakert!

Víz és halak – csupán ennyi kell az állandóan zöldellő csodakerthez. Az aquaponiának köszönhetően akár egész évben friss, egészséges és kártevőktől mentes zöldségeket varázsolhatunk a család asztalára. Ez egy természetes folyamaton alapuló passzív üvegház, azaz akkor sem kell fűteni, ha kint tombolnak a mínuszok. Működési elve egyszerű, és a rendszer szinte teljes mértékben önellátó.