2021. október 28., Simon, Szimonetta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Víz 

Csapvízzel a mikroműanyagok ellen

A mikroműanyagok ma már mindenütt ott vannak: a szennyvízben, az élelmiszerekben, a tengerben, a levegőben, a palackozott vizekben és kisebb mennyiségben a csapvízben is. Korábbi tanulmányok szerint hetente akár egy bankkártyányi mennyiségű mikroműanyagot is elfogyaszthatunk.

Víz 

Mennyi víz van a Földön? (videó)

Ez a rövid videó jól érzékelteti, hogy mekkora mennyiség a Földön fellelhető vízből az, amely ivóvízként használható.

Víz 

A biológiai sokféleség és az okos vízfelhasználás (videó)

Hogyan fogjuk tűrni a válságot, ami már elkerülhetetlen? Fel kell rá készülnünk az élőhelyünkkel, kertünkkel, területeinkkel. A megoldás alapja a biológiai sokféleség növelése, különös tekintettel a mezőgazdasági kultúrákra. A legjobb megoldás a víz okos felhasználása, például vizesélőhelyekként is funkcionáló területek kialakításával. Dr. Lakner Gábor TED-előadása.

Víz 

A kelet-afrikai gleccserek húsz év alatt eltűnhetnek

Ha a térség jégárai az enyészeté válnak, 118 millió szegénységben élő embernek kell szembenéznie súlyos aszállyal, áradásokkal és szélsőséges hőhullámokkal, emellett a klímaváltozás miatt a század közepére három százalékkal csökkenhet a kontinensen a GDP – figyelmeztetett az ENSZ klímaügynöksége.

Víz 

Az építőiparban is felhasználják az algát, hogy megszabadítsák tőle a Karib-tengert

A Sargassum, azaz a golffű annyira elszaporodott a Karib-térségben, hogy 2018-ban a Mexikói-öböltől egészen Nyugat-Afrikáig, 8850 kilométer hosszan kialakult egy egybefüggő algaszőnyeg. Kreatív módon próbálnak megszabadulni tőle: többek közt téglákat készítenek belőle.

(Fotó: Florida Atlantic University/Brian Lapointe)

szabadeuropa.hu
Víz 

Egy magyar cég is dolgozik a papírba csomagolt ásványvízen

2023-tól a PET-palackok visszaváltása kötelező lesz Magyarországon, de az erre építő technológia hazai kiépítettsége jelenleg hagy még kívánnivalót maga után. Alternatívát jelenthetnek a csomagolásra a tetrapak típusú és az úgynevezett bag in box technológiák – utóbbi piacra juttatásával már a magyar Futuraqua leányvállalata, az Olup Aqua és a Lidl is kísérletezik. 

(Fotó: Clay Banks)

forbes.hu
Víz 

Ha megállna a globális felmelegedés, akkor is tovább nő a tengerek szintje

Ha az emberiségnek sikerül is megállítani a globális felmelegedést az iparosodás beköszöntéhez képest 1,5 Celsius-fokkal magasabb hőmérsékleten, a következő évszázadokban akkor is nőni fog a tengerek szintje. Félmilliárd ember otthonát mossa el, főként Ázsiában.

Víz 

Szigorúbban kell venni az EU-s nitrátirányelvet vizeink védelmében

Noha az uniós nitrátirányelv 1991-es elfogadását megelőző helyzethez képest mind a felszíni, mind a felszín alatti vizekben csökkent a nitrátkoncentráció, a tagállamoknak határozottabban kell fellépniük a vizek főként mezőgazdaságból származó nitrátszennyezettsége ellen.

Víz 

DNS-vizsgálattal az eddigi módszereknél pontosabban fel tudják térképezni a vizek halállományát

Egy új, környezeti DNS-vizsgálaton alapuló módszer segítségével az olyan hagyományos eszközök alkalmazásánál, mint például az elektromos halászgép vagy a kopoltyúháló, sokkal egyszerűbben és pontosabban fel tudták mérni a szakemberek számos dunai és tiszai holtmeder halállomány-szerkezetét.

Víz 

Zöldenergiás vízszabályozót szabadalmaztatott a Dunántúli Regionális Vízmű

Nemcsak Magyarországon, hanem Európában is egyedülálló, zöldenergiával működő, távvezérlésű vízszabályozót fejlesztett ki a Dunántúli Regionális Vízmű (DRV) Zrt. partnercégével, az ID Waternet Kft.-vel együttműködve – számolt be a Figyelő.

Víz 

A korallzátonyok megmentésén dolgozik egy magyar dizájner

Holló Dávid ipari formatervező és a hawaii Lori Nishikawa olyan mesterséges korallzátonydizájn létrehozását tervezik, amely felgyorsítja és jobban skálázhatóvá teszi a korallok telepítését, így nagyobb esély nyílhat a világ egyik legveszélyeztetettebb ökoszisztémájának megmentésére – írja a qubit.hu.

Víz 

Műholdfelvételek bizonyítják: drasztikusan nőtt az árvízveszélyes területeken élők száma

Amerikai kutatók az ezredfordulótól napjainkig 913 árvíz napi kétszeri műholdas megfigyelési adatait elemezték 169 országban. Számítógépes modellezéssel megbecsülték, hogy a klímaváltozás és a demográfiai változások nyomán további 35 ország szembesül majd az áradások magas kockázatával 2030-ig.

Víz 

A járda, amely szivaccsá változik nagyvárosi villámárvizek idején

Az Aquipor startupcég porózus burkolatot hozott létre az egyre intenzívebb viharok és felhőszakadások utáni egyre gyakoribb városi villámárvizek kezelésére. A klímaválság egyik velejárója ugyanis, hogy ilyen villámáradások okoznak károkat, ölnek meg embereket Nyugat-Németországtól a texasi Houstonig.

Víz 

Előre a zöld infrastruktúráért – a katasztrofális árvizek ellen

Lehoczky Annamária éghajlatkutató a masfelfok.hu szakportálon amellett érvelt a Közös Kutatóközpont jelentése alapján, hogy árvíz ellen sokszor többet érnek a természetes megoldások, mint a gátak – előbbiek ráadásul költséghatékony módon csökkentik az éghajlati veszélyek kockázatát és hatásait.

(Árvíz Hollandiában, fotó: MTI/EPA/ANP/Vincent Jannink)

masfelfok.hu
Víz 

TávVíz: új, intelligens, zöldenergiával működik, és magyar

A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. munkatársai a felelős vízfogyasztás támogatása érdekében folyamatosan keresik az új, korszerű műszaki és informatikai megoldásokat, ennek jegyében fogtak bele pár éve az intelligens, távvezérelhető vízszabályozó és impulzusszámláló eszköz, a TávVíz fejlesztésébe.

Víz 

A hétköznapitól eltérő, szuperhajlékony jeget hoztak létre kínai tudósok

Li-min Tungnak, a kínai Csöcsiang Egyetem kutatójának és kollégáinak sikerült olyan jeget alkotniuk, ami minden korábbi próbálkozás eredményénél hajlékonyabb lett: az eddigi legnagyobb rugalmasság, amelyet kísérleti jégnél mértek, 0,3 százalék volt.

Víz 

Éghajlatváltozás: egyszerre fenyeget aszály, belvíz és árvíz

Hogyan alkalmazkodjunk az egyre szélsőségesebb éghajlathoz? A már meglévő jó gyakorlatok kiterjesztésével és a helyi lakosság érdekeltté tételével máris nagy lépést tehetünk előre a víz- és élelmiszer-biztonságért – érvel a LIFE-MICACC projekt, a PANNON Pro Innovációs Kft. és Másfél fok portál.

(Tájgazdálkodás a hullámtéren, LIFE-MICACC projekt, fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

masfelfok.hu
Víz 

Hatékonyabb árvízvédelem a Duna vízgyűjtőjén valós idejű adatmegosztással

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleménye szerint a magyar szakemberek voltak a vezető partnerei annak a 12 országot felölelő együttműködésnek, amelynek eredményeként nemzetközi adatcserével hatékonyabbá lehet tenni az árvízvédelmet a Duna vízgyűjtőjén. A 444.hu cikke a Dareffort projektről.

(A képen a Dunakanyar látható, fotó: MTVA/Bizományosi/Nagy Zoltán.)

444.hu
Víz 

Ivóvíz a levegőből gyorsan és egyszerűen?

A klímaváltozás miatt bolygónk számos területét vízhiány és elsivatagosodás fenyegeti, ezért sokan dolgoznak már rajta, köztük az amerikai DARPA, az Amerikai Védelmi Minisztérium kutatásért és fejlesztésért felelős ügynöksége is, hogyan lehetne ivóvizet gyártani a semmiből. Pontosabban a levegőből.

Víz 

Nem sci-fi: 500 Lebegőt küldenek kémkedni a világ vizeire

A tengerek és óceánok vízkészlete felbecsülhetetlen érték, ezért egy globális óceán-biokémiai kutatási projekt keretében 500, Lebegő névre keresztelt robotot bocsátanak ki a déli után most az északi félteke vizeire is, hogy ezekkel monitorozzák a vízi ökoszisztémák állapotát.