2021. július 27., Liliána, Olga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Víz 

TávVíz: új, intelligens, zöldenergiával működik, és magyar

A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. munkatársai a felelős vízfogyasztás támogatása érdekében folyamatosan keresik az új, korszerű műszaki és informatikai megoldásokat, ennek jegyében fogtak bele pár éve az intelligens, távvezérelhető vízszabályozó és impulzusszámláló eszköz, a TávVíz fejlesztésébe.

Víz 

A hétköznapitól eltérő, szuperhajlékony jeget hoztak létre kínai tudósok

Li-min Tungnak, a kínai Csöcsiang Egyetem kutatójának és kollégáinak sikerült olyan jeget alkotniuk, ami minden korábbi próbálkozás eredményénél hajlékonyabb lett: az eddigi legnagyobb rugalmasság, amelyet kísérleti jégnél mértek, 0,3 százalék volt.

Víz 

Éghajlatváltozás: egyszerre fenyeget aszály, belvíz és árvíz

Hogyan alkalmazkodjunk az egyre szélsőségesebb éghajlathoz? A már meglévő jó gyakorlatok kiterjesztésével és a helyi lakosság érdekeltté tételével máris nagy lépést tehetünk előre a víz- és élelmiszer-biztonságért – érvel a LIFE-MICACC projekt, a PANNON Pro Innovációs Kft. és Másfél fok portál.

(Tájgazdálkodás a hullámtéren, LIFE-MICACC projekt, fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

masfelfok.hu
Víz 

Hatékonyabb árvízvédelem a Duna vízgyűjtőjén valós idejű adatmegosztással

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleménye szerint a magyar szakemberek voltak a vezető partnerei annak a 12 országot felölelő együttműködésnek, amelynek eredményeként nemzetközi adatcserével hatékonyabbá lehet tenni az árvízvédelmet a Duna vízgyűjtőjén. A 444.hu cikke a Dareffort projektről.

(A képen a Dunakanyar látható, fotó: MTVA/Bizományosi/Nagy Zoltán.)

444.hu
Víz 

Ivóvíz a levegőből gyorsan és egyszerűen?

A klímaváltozás miatt bolygónk számos területét vízhiány és elsivatagosodás fenyegeti, ezért sokan dolgoznak már rajta, köztük az amerikai DARPA, az Amerikai Védelmi Minisztérium kutatásért és fejlesztésért felelős ügynöksége is, hogyan lehetne ivóvizet gyártani a semmiből. Pontosabban a levegőből.

Víz 

Nem sci-fi: 500 Lebegőt küldenek kémkedni a világ vizeire

A tengerek és óceánok vízkészlete felbecsülhetetlen érték, ezért egy globális óceán-biokémiai kutatási projekt keretében 500, Lebegő névre keresztelt robotot bocsátanak ki a déli után most az északi félteke vizeire is, hogy ezekkel monitorozzák a vízi ökoszisztémák állapotát.

Víz 

Magyar fejlesztésű technológiával a gyógyszermentes vizekért

A környezetünkbe kerülő, és már az élővizekből is kimutatható gyógyszerhatóanyagok kockázatai világszerte foglalkoztatják a kutatókat és a döntéshozókat. Az itthon e területen indított átfogó projekt keretében mára nemzetközi jelentőségű tudományos eredmények és technológiai fejlesztések születtek.

Víz 

Digitalizálással az ivóvízszektorra nehezedő nyomás ellen

A közműcégeken egyre nő a klímaváltozás és az urbanizáció okozta nyomás, valós idejű monitorozásra, adaptív viselkedést támogató okosrendszerekre volna szükség. A Computerworld.hu alapos cikkben mutatja be a digitalizáció előnyeit és kihívásait az ABB elnökhelyettese, James Chalmers meglátásait tolmácsolva. 

computerworld.hu
Víz 

Szennyvíz: forradalmi megoldások régi problémákra

Szennyvizek és szennyvíziszapok hasznosításának új módszerein dolgoztak a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói uniós támogatással, a Miskolci Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Soproni Egyetem szakembereivel együttműködve – adta hírül az MTI.

Víz 

A NASA is támogatja a magyar Puli Space vízszimatoló találmányt

A NASA 225 ezer dollárral (több mint 66 millió forinttal) támogatja a Puli Space „vízszimatoló” detektorát, a Puli Lunar Water Snooper fejlesztését, amely a tervek szerint 2022 januárjára elkészül. 

Víz 

Ivóvizet – ködből, felhőből, jéghegyből

A vízhiány egyike a legégetőbb problémáknak, melyek globális szinten veszélyeztetik az emberiséget. Vannak azonban olyan alternatív technológiák, melyek – bár sokat kell még fejlődniük – megoldást jelenthetnek. 

Víz 

Megszabadíthatjuk a mikroműanyagoktól a vizeket

A mindenhol megjelenő mikroműanyagok túlnyomó része a ruhákból származik, azonban egy új módszer elektromos úton képes lebontani őket.

Víz 

Innovatív fejlesztés az esővíz kezelésére

Heves esőzések alkalmával a városok burkolt felületein nagy tömegű víz gyűlik össze, melynek elvezetése hatalmas kihívás. A burkolt felszínen ez a nagy mennyiségű víz utat tör magának, és az általa okozott károk, illetve következmények beláthatatlanok lehetnek. A problémára megoldást jelenthetnek egy magyar cég innovatív termékei.

Víz 

Ez az alternatíva is megoldást jelenthetne a vízhiányra

A vízhiány egyre súlyosabb problémát jelent, ezért mielőbb alternatív megoldásokat kell találni. A sótalanítás az egyik legelterjedtebb módszer, ráadásul a tudósok nemrég arra is rájöttek, hogyan lehetne a membránokat  akár 40 százalékkal hatékonyabbá tenni a víz szűréséhez szükséges energia szempontjából. 

Víz 

Szennyvízből főznek sört

A kanadai Calgary egyik kézműves sörgyártója, a Village Brewery és a Calgary Egyetem kutatói, valamint a Xylem Technologies víztechnikai cég újrahasznosított szennyvízből főzött sörrel rukkolt elő. A projekttel azt akarják bemutatni, hogy a tisztított szennyvíz miként segíthet a vízhiány kezelésében.

Víz 

Víz a sivatagban? Egy új találmánynak köszönhetően ez is lehetséges már

A klímaváltozás miatt egyre súlyosabb a helyzet a vízhiánnyal küzdő területeken. Ezért is kaphat fontos szerepet a Massachusetts Institute of Technology (MIT) működő találmánya, amely húszszázalékos páratartalmú levegőből is képes vizet kivonni. 

Víz 

Újabb találmány a vízhiány ellen

A világ lakosságának kétharmada vízhiányos területen él, számukra az iható víz sokszor valódi luxus. Ezért is figyelemre méltó a Hidro Wind Energy találmánya, amely a sós vízből emberi fogyasztásra alkalmas ivóvizet készít. 

Víz 

Óriási kutatóállomás épül a Karib-tenger mélyén

A világ legnagyobb víz alatti kutatóállomását építik meg a Karib-tenger felszíne alatt 18 méterrel. A különleges laboratórium a világ tudósainak ad majd lehetőséget az óceán tanulmányozására.

Víz 

Újabb találmány a tiszta ivóvízért

Az Egyesült Államok Hadseregének és a Rochesteri Egyetem közös kutatócsapata létrehozott egy kiemelkedő nedvszívó képességekkel rendelkező „antigravitációs” alumíniumpanelt, amely napenergia felhasználásával tudja megtisztítani a szennyezett vizet. 

Víz 

A Duna segítségével tisztább lehetne Budapest energiaellátása

Akár egy, a Dunán úszó mesterséges sziget kialakításával is ki lehetne váltani Budapest fűtésének jelentős részét olcsó és tiszta megújuló energiaforrással. A főváros adottságai ráadásul egyes területeken a geotermikus alapú hűtést és villamosenergia-termelést is lehetővé tehetnék – derült ki a  Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) gondozásában megjelent Geotermikus Budapest kiadványból.

portfolio.hu