2020. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Aquaponia – a fagyban is zöldellő csodakert!

Víz és halak – csupán ennyi kell az állandóan zöldellő csodakerthez. Az aquaponiának köszönhetően akár egész évben friss, egészséges és kártevőktől mentes zöldségeket varázsolhatunk a család asztalára. Ez egy természetes folyamaton alapuló passzív üvegház, azaz akkor sem kell fűteni, ha kint tombolnak a mínuszok. Működési elve egyszerű, és a rendszer szinte teljes mértékben önellátó.

Az aquaponiát egy magyar fiatalember gondolta tovább Fotó: TV2

Az egész üvegház egy zárt rendszert alkot, ahol mindennek megvan a saját szerepe. Egy tartályban halak vannak, amelyek nitrogént termelnek. Az így tápanyagokkal dúsított víz a növényeket tartalmazó tárolókba kerül, ahol a növények felveszik a vízből a szükséges tápanyagokat, a víz pedig megtisztulva érkezik vissza a halakhoz.

A rendszernek köszönhetően nemcsak állandó, friss és egészséges, vegyszer és kártevő nélküli zöldséggel lát el egy egész családot, de alkalmanként még halat is biztosít. A különleges találmány másik pozitívuma, hogy az üvegházat akár újrahasznosított anyagokból is megépíthetjük, ráadásul a fenntartása is pénztárcabarát: havi összköltsége alig több mint 10 €, amelyben benne van a vetőmag, a vizet keringető szivattyú és a haleledel ára is.

Neked ajánljuk
Egy PET-palack is felüdülést hozhat az eltikkadt kertednek Szüret a kanadai háztetőkön Dr. Farkas István Tamás és Éger Ákos: Mit változtassunk a koronavírus-járvány után a fenntarthatóság érdekében? A vírus okozta elváltozást is kimutatni képes CT-t adtak át Megjelent az első vállalati zöldkötvény a magyar piacon
Tovább a forrásra: klikkout.sk
Vissza
Hírfolyam