2021. július 27., Liliána, Olga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Aquaponia – a fagyban is zöldellő csodakert!

Víz és halak – csupán ennyi kell az állandóan zöldellő csodakerthez. Az aquaponiának köszönhetően akár egész évben friss, egészséges és kártevőktől mentes zöldségeket varázsolhatunk a család asztalára. Ez egy természetes folyamaton alapuló passzív üvegház, azaz akkor sem kell fűteni, ha kint tombolnak a mínuszok. Működési elve egyszerű, és a rendszer szinte teljes mértékben önellátó.

Az aquaponiát egy magyar fiatalember gondolta tovább Fotó: TV2

Az egész üvegház egy zárt rendszert alkot, ahol mindennek megvan a saját szerepe. Egy tartályban halak vannak, amelyek nitrogént termelnek. Az így tápanyagokkal dúsított víz a növényeket tartalmazó tárolókba kerül, ahol a növények felveszik a vízből a szükséges tápanyagokat, a víz pedig megtisztulva érkezik vissza a halakhoz.

A rendszernek köszönhetően nemcsak állandó, friss és egészséges, vegyszer és kártevő nélküli zöldséggel lát el egy egész családot, de alkalmanként még halat is biztosít. A különleges találmány másik pozitívuma, hogy az üvegházat akár újrahasznosított anyagokból is megépíthetjük, ráadásul a fenntartása is pénztárcabarát: havi összköltsége alig több mint 10 €, amelyben benne van a vetőmag, a vizet keringető szivattyú és a haleledel ára is.

Neked ajánljuk
A jól megválasztott sövénnyel nem csak intimebbé, fenntarthatóbbá is teheted a kerted Kék Bolygó Podcast: Szúnyog-szigeti beszélgetés a Balatonról I. A csepegtetéses öntözés jelenthet megoldást az agrárium előtt álló kihívásra? Súlyos esőzések után áradás Közép-Kínában – Drámai fotókon a részletek Imádják a fővárosban közlekedők az új Bubit
Tovább a forrásra: klikkout.sk
Vissza
Hírfolyam