2019. február 15., Georgina, Kolos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

„Lesz ez még így se” – gondolták, majd megalkották a jövő víztározóját

Tudta, hogy az előrejelzések szerint 2050-re 9 milliárd ember lesz majd a Földön, és 70 százalékuk városokban fog élni? Ha ez így lesz, akkor komoly fejtörést okozhat majd a mindennapokhoz szükséges víz előállítása. Egy New York-i cég újszerű vízgyűjtő rendszere erre a problémára is megoldást kínál.

Egy New York-i székhelyű cég olyan rendszerrel állt elő, amely a természethez hasonlóan gyűjti, tárolja és továbbítja a legértékesebb termelési eszközt, a vizet. A projekt elnyerte a Ray C. Anderson Alapítvány idei díját, amely 100 ezer dollár. A versenyre olyan projekteket vártak, amelyeket a természet inspirált, és segíthet az éghajlat-változáshoz való alkalmazkodásban.

Aquaweb, a jövő víztározója Fotó: biomimicry.org

A NexLoop csapat AquaWeb névre hallgató projektjében egy helyi vízgyűjtő és tároló rendszert terveztek, ami komoly szerepet játszhat a jövő fenntartható mezőgazdasági gyakorlatában. Lényegében a légköri nedvességet, esőt, illetve a ködöt képes összegyűjteni a rendszer, és szétosztani üvegházak, függőkertek és konténergazdaságok számára, energiát és pénzt megtakarítva.   

A rendszer a városi környezetben, házak oldalán alakítható ki, közel a helyi városi gazdálkodásokhoz. A víz passzív stratégiával jut el a célállomásokig.  

A projekt minden elemét a természet inspirálta.

A köd megkötését a keresztes pók speciális hálója ihlette, de a szárazságtűrő növények stratégiáját is megfigyelték, ahogy jégbuborékokba zárják a vizet. A mikorrhizás gombáktól a vízelosztás rendszerét tanulták, illetve a törpe méhek hatszögletű fészekszerkezetét is vizsgálták az AquaWeb moduláris kialakításakor.   

Más csapatok is brillíroztak a pályázaton: a kanadaiak például egy olyan áram nélkül működő hűtőrendszert hoztak létre, amelyet az állatok testhőmérséklet-szabályozása ihletett – az ezüstérmes ötlet 20 000 dollárt ért. A 15 000 dolláros jutalommal járó bronzérmet a kaliforniai csapat étel-újrahasznosító rendszere nyerte el.

Neked ajánljuk
A fiatal feltalálólány, aki a levegőből vizet készít Ezért adóztatnák meg az ivóvizet Kaliforniában Menő külső és zéró emisszió: ilyen a Škoda villanyterepjárója Spanyolország leállítja az atomerőműveit Ne a költési időszakban újítsunk fel házat, és vágjunk ki fákat!
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam