2018. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Vízvarázslat levegőből

Napenergia segítségével nem áramot, hanem vizet termelhet levegőből a Zero Mass „Water Source” elnevezésű találmánya, amely a Föld minden pontján, tehát sivatagi körülmények között is működhet. A különleges találmány a levegő páratartalmától függően naponta akár tíz liter vizet is képes előállítani.

 „Szinte minden éghajlaton, szinte az év minden napján működik”


– ígéri a Zero Mass Water Source nevű készüléke, amely nagyon leegyszerűsítve egy olyan napelem, amely nem elektromos áramot, hanem vizet termel.

Így működik a nem mindennapi találmány Fotó: Youtube

A két hidopanelből álló szerkezetet a háztetőre kell felszerelni, ahol a levegő páratartalmától függően naponta négy-tíz liter vizet képes lecsapolni. Az így nyert folyadék egy harmincliteres tartályba kerül, kalciummal és magnéziummal dúsítják, onnan pedig akár közvetlenül egy csapra is rá lehet kötni. A felhasználónak csak szűrőt kell cserélnie évente, az ásványkazettát pedig ötévente, egyébként elvileg gondozásmentes a gép.

A gyártó szerint találmánya akár száraz vidékeken, ötszázalékos páratartalom alatt is működik. A száraz, de szegény régiókban viszont aligha ez lesz a megoldás: a Source alsó hangon négyezer dollárt, vagyis bő egymillió forintot kóstál.

Az ötlet egyébként nem új keletű: ahogy arról már beszámoltunk, a WaterSeer elnevezésű készüléket is hasonló gondolatok ihlették, bár az jóval nagyobb mennyiségű vizet képes előállítani.

Tovább a forrásra: player.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
Dvořák: A vízimanó (Mac)mentő? Az Apple forradalmasítaná az alumíniumgyártást „Éghajlatbarát” megoldások a mezőgazdaságban „Lesz ez még így se” – gondolták, majd megalkották a jövő víztározóját „Találd meg, írd le és őrizd meg!” – pályázat a vizes élőhelyek világnapja alkalmából