2021. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szennyvíz-technológiai kutatások indulnak idehaza

Egy vissza nem térítendő támogatásnak köszönhetően mintegy másfél milliárd forintot fordíthatnak szennyvíz-technológiai kutatásokra. A projektben olyan komplex szennyvíztisztító telepi technológiákat fejlesztenek ki, amelyek a kommunális szennyvizek és szennyvíziszapok energia- és nyersanyagtartalmát hasznosítják – közölte a hirado.hu.

Több mint másfél milliárd forint összegű európai uniós forrást fordíthat szennyvíz-technológiai kutatásokra a következő négy évben az UTB Envirotec Zrt. vezette konzorcium. Az üzemeltetéssel a Bácsvíz Zrt., a technológiai tervezéssel és fejlesztéssel az UTB Envirotec Zrt., a kutatással és a laboratóriumi vizsgálatok elvégzésével a Debreceni Egyetem foglalkozik. A környezetvédelmi feladatok és kockázatértékelés megvalósítása az Inno-Water Zrt.-re, a talajtani és komposztálást érintő feladatok megvalósítása pedig a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontjára hárul majd.

A Fővárosi Csatornázási Művek Szennyvíztisztító Telepe   Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A konzorcium terve az, hogy a szennyvizekből értéket, ipari nyersanyagokat, lakossági fogyasztási cikkeket és a mezőgazdaságban biztonságosan hasznosítható, vonzó termékeket állítson elő. De kiemelt cél a körforgásos gazdaság megvalósítása is.

 A  projekt októberben a megvalósítási ütemtervek és a kutatási tervek elkészítésével vette kezdetét, most pedig a kutatói csapatok munkájának összehangolása zajlik. 

Neked ajánljuk
Zöldenergiás vízszabályozót szabadalmaztatott a Dunántúli Regionális Vízmű Zöldenergiás vízszabályozót szabadalmaztatott a Dunántúli Regionális Vízmű A Fertő tó vízszintjének stabilizálására a Duna vizének az átvezetése nem jó megoldás Környezetvédelmi stratégiájának részeként zöldíti gépjárműflottáját a Vodafone Három év alatt harminc százalékkal csökkent a koalák száma
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam