Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 2., Áron
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szennyvíz-technológiai kutatások indulnak idehaza

Egy vissza nem térítendő támogatásnak köszönhetően mintegy másfél milliárd forintot fordíthatnak szennyvíz-technológiai kutatásokra. A projektben olyan komplex szennyvíztisztító telepi technológiákat fejlesztenek ki, amelyek a kommunális szennyvizek és szennyvíziszapok energia- és nyersanyagtartalmát hasznosítják – közölte a hirado.hu.

Több mint másfél milliárd forint összegű európai uniós forrást fordíthat szennyvíz-technológiai kutatásokra a következő négy évben az UTB Envirotec Zrt. vezette konzorcium. Az üzemeltetéssel a Bácsvíz Zrt., a technológiai tervezéssel és fejlesztéssel az UTB Envirotec Zrt., a kutatással és a laboratóriumi vizsgálatok elvégzésével a Debreceni Egyetem foglalkozik. A környezetvédelmi feladatok és kockázatértékelés megvalósítása az Inno-Water Zrt.-re, a talajtani és komposztálást érintő feladatok megvalósítása pedig a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontjára hárul majd.

A Fővárosi Csatornázási Művek Szennyvíztisztító Telepe   Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A konzorcium terve az, hogy a szennyvizekből értéket, ipari nyersanyagokat, lakossági fogyasztási cikkeket és a mezőgazdaságban biztonságosan hasznosítható, vonzó termékeket állítson elő. De kiemelt cél a körforgásos gazdaság megvalósítása is.

 A  projekt októberben a megvalósítási ütemtervek és a kutatási tervek elkészítésével vette kezdetét, most pedig a kutatói csapatok munkájának összehangolása zajlik. 

Neked ajánljuk
Nagyon fontos szerepe van a hatékony vízgazdálkodásnak Feltalálták a napelemes „bőrt” Hidrogénmeghajtású kisteherautókat is gyártani fog a Mitsubishi Fuso Újabb érdekességek derültek ki a marsi vízről Az illegális szemetelőket nem fékezi meg a járvány
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam