2018. október 18., Lukács
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Életmentő találmány: önmagát tölti újra az okoskulacs

A környezetbarát technológiákkal foglalkozó Fontus cég elsősorban kerékpárosok és túrázók számára fejlesztette ki azt az öntöltődő okoskulacsot, amely akár két ember napi vízszükségletét is fedezheti. A napelemes kondenzátorral működő találmány ugyanakkor életmentő eszköz is lehet olyan szárazság sújtotta területeken, ahol elérhetetlen a tiszta ivóvíz.

A kondenzációs technológiával működő, önmagát újratöltő kulacs a levegőben lévő párát alakítja át vízzé napelemek segítségével. A kulacs felső része hűtő funkciót lát el, mely ösztönzi a páralecsapódást. Ahogy a levegő áthalad a kulacs felső részén, lelassul a légáramlás sebessége, amely lehetővé teszi a vízmolekulák kicsapódását. A párából kinyert víz pedig az üvegbe kerül, amíg meg nem telik a kulacs.

A víz előállítását a hátizsákra vagy kerékpárra rögzített napelemek működtetik, melyek a kulacs tetején lévő kondenzátorhoz csatlakoznak.

 

Megfelelő körülmények között az öntöltődő kulacs másodpercenként  egy csepp vizet tud előállítani, ami azt jelenti, hogy 1 órára van szükség ahhoz, fél liter víz kerüljön a kulacsba, és két-három órára, hogy a kulacs teljesen újratöltődjön.

Az önmagát újratöltő kulacs hatékony működését nagy mértékben javítja, ha olyan helyen használják, ahol tiszta a levegő és magas a páratartalom.

Nagy reményeket fűznek a találmányhoz, hiszen a szárazság sújtotta területeken akár életeket is menthet. 

Neked ajánljuk
Mózesi csoda a sivatagban Hallott már az iható könyvről? Vigyél magaddal, és mentsd meg a Földet! Az EB és Bill Gates tiszta energiákkal foglalkozó befektetési alapot hozott létre Aszály: nemcsak az Ínség-szikla, hanem egy második világháborúban elsüllyedt hajó is felszínre került
Tovább a forrásra: impressmagazin.hu
Vissza
Hírfolyam