Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 10., Zsolt
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tölcsért csináltak a házakból

Az iráni BMDesign Studios tervezői gondoltak egyet, és olyan tölcsérházakat terveztek, amelyek nem a csatornába vezetik az esővizet, hanem összegyűjtik. A feltalálók a különleges, természetes hűtésre is alkalmas építészeti megoldással főleg azoknak az embereknek nyújtanának segítséget, akik száraz, vízhiányos területeken élnek: a rendszer ugyanis még a legkisebb párát is elraktározza.  

Dupla tetős rendszer


A tál alakú dupla tetős rendszer célja, hogy összegyűjtse az esővizet, és elősegítse a házak természetes hűtését. A kettős tetőrendszer magában foglal egy vízelvezető kupolát és egy arra helyezett vízgyűjtő tálat.

A hatalmas tálak a tetőn összegyűjtik, majd egy közös tározóba vezetik el az esővizet, illetve elősegítik a lakóházak természetes hűtését is.

A tölcsérházak Fotó: BMDesign Studios

A párából is vizet gyűjtenek

A tál alakú vízgyűjtők még a legkisebb párát és a legkisebb mennyiségű esőt is képesek begyűjteni. A tetőre kerülő vízcseppek gyorsan lefolynak a tál alatti kupolába, még mielőtt elpárolognának. 

A tölcsérek még a párát is képesek begyűjteni Fotó:  BMDesign Studios

Hűtés természetesen


A vízgyűjtők egy központi tározóba vezetik a vizet, amely az épület falai között van elhelyezve, így természetes hűtő funkcióval segítik a belső hőmérséklet szabályozását. A BMDesign a dupla tetős rendszert elsősorban melegebb éghajlatú, száraz térségekben élők számára tervezték, a vízgyűjtés azonban a világ bármely pontján észszerű, környezetbarát és költséghatékony megoldás lenne.

Az építészeti innováció megoldást jelenthet a vízhiányra is Fotó: BMDesign Studios
Neked ajánljuk
A tudomány válaszai az emberiség vízproblémájára A Hyundai villanyautója az utastér levegőjét is tisztíthatja Ez a felvillanyozott Merci még Bobby Ewingnak is tetszene! Az államfő húsvéti üzenete: A türelem életeket ment! Ember- és környezetkímélő kertgazdálkodás 3. – Ültetés a mélymulcsba
Tovább a forrásra: impressmagazin.hu
Vissza
Hírfolyam