2019. augusztus 21., Hajna, Sámuel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tölcsért csináltak a házakból

Az iráni BMDesign Studios tervezői gondoltak egyet, és olyan tölcsérházakat terveztek, amelyek nem a csatornába vezetik az esővizet, hanem összegyűjtik. A feltalálók a különleges, természetes hűtésre is alkalmas építészeti megoldással főleg azoknak az embereknek nyújtanának segítséget, akik száraz, vízhiányos területeken élnek: a rendszer ugyanis még a legkisebb párát is elraktározza.  

Dupla tetős rendszer


A tál alakú dupla tetős rendszer célja, hogy összegyűjtse az esővizet, és elősegítse a házak természetes hűtését. A kettős tetőrendszer magában foglal egy vízelvezető kupolát és egy arra helyezett vízgyűjtő tálat.

A hatalmas tálak a tetőn összegyűjtik, majd egy közös tározóba vezetik el az esővizet, illetve elősegítik a lakóházak természetes hűtését is.

A tölcsérházak Fotó: BMDesign Studios

A párából is vizet gyűjtenek

A tál alakú vízgyűjtők még a legkisebb párát és a legkisebb mennyiségű esőt is képesek begyűjteni. A tetőre kerülő vízcseppek gyorsan lefolynak a tál alatti kupolába, még mielőtt elpárolognának. 

A tölcsérek még a párát is képesek begyűjteni Fotó:  BMDesign Studios

Hűtés természetesen


A vízgyűjtők egy központi tározóba vezetik a vizet, amely az épület falai között van elhelyezve, így természetes hűtő funkcióval segítik a belső hőmérséklet szabályozását. A BMDesign a dupla tetős rendszert elsősorban melegebb éghajlatú, száraz térségekben élők számára tervezték, a vízgyűjtés azonban a világ bármely pontján észszerű, környezetbarát és költséghatékony megoldás lenne.

Az építészeti innováció megoldást jelenthet a vízhiányra is Fotó: BMDesign Studios
Neked ajánljuk
Egy magyar vállalkozásnak köszönhetően most már 1,5 deciliter víz is elég az autómosáshoz Egy magyar vállalkozásnak köszönhetően most már 1,5 deciliter víz is elég az autómosáshoz Ami mindig elfolyik az ujjaink között (képgaléria) Rengeteg település csatlakozna az európai mobilitási héthez Amikor megfordítjuk az esernyőt
Tovább a forrásra: impressmagazin.hu
Vissza
Hírfolyam