2020. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tölcsért csináltak a házakból

Az iráni BMDesign Studios tervezői gondoltak egyet, és olyan tölcsérházakat terveztek, amelyek nem a csatornába vezetik az esővizet, hanem összegyűjtik. A feltalálók a különleges, természetes hűtésre is alkalmas építészeti megoldással főleg azoknak az embereknek nyújtanának segítséget, akik száraz, vízhiányos területeken élnek: a rendszer ugyanis még a legkisebb párát is elraktározza.  

Dupla tetős rendszer


A tál alakú dupla tetős rendszer célja, hogy összegyűjtse az esővizet, és elősegítse a házak természetes hűtését. A kettős tetőrendszer magában foglal egy vízelvezető kupolát és egy arra helyezett vízgyűjtő tálat.

A hatalmas tálak a tetőn összegyűjtik, majd egy közös tározóba vezetik el az esővizet, illetve elősegítik a lakóházak természetes hűtését is.

A tölcsérházak Fotó: BMDesign Studios

A párából is vizet gyűjtenek

A tál alakú vízgyűjtők még a legkisebb párát és a legkisebb mennyiségű esőt is képesek begyűjteni. A tetőre kerülő vízcseppek gyorsan lefolynak a tál alatti kupolába, még mielőtt elpárolognának. 

A tölcsérek még a párát is képesek begyűjteni Fotó:  BMDesign Studios

Hűtés természetesen


A vízgyűjtők egy központi tározóba vezetik a vizet, amely az épület falai között van elhelyezve, így természetes hűtő funkcióval segítik a belső hőmérséklet szabályozását. A BMDesign a dupla tetős rendszert elsősorban melegebb éghajlatú, száraz térségekben élők számára tervezték, a vízgyűjtés azonban a világ bármely pontján észszerű, környezetbarát és költséghatékony megoldás lenne.

Az építészeti innováció megoldást jelenthet a vízhiányra is Fotó: BMDesign Studios
Neked ajánljuk
Hazai innováció: kagylókkal a szennyezett víz ellen Íme a szerkezet, amellyel felére csökkenthetjük a vízfogyasztásunkat Vízhiány van, de 96 millió liter víz kibányászására kapott engedélyt egy kínai cég A tengerből vesznek el területet Monaco terjeszkedéséért (videóval) A kihalás szélére sodródtak a tengeri teknősök
Tovább a forrásra: impressmagazin.hu
Vissza
Hírfolyam