2019. július 23., Lenke
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Víztisztítás természetesen: magyar találmány születhet hazánk nyersanyagkincseiből

Tény, hogy Magyarország páratlan kincsekkel rendelkezik a különböző vulkáni nyersanyagok terén, ám azt kevesen tudják, hogy hazánkban található Európa zeolit- és alginit-készletének jelentős százaléka. Ezeket pedig tökéletesen lehet használni a környezetvédelemben: a nyersanyagok ugyanis kiválóan alkalmazhatók a vízben és a talajban található szennyeződések eltávolítására. 

„Ezek a nyersanyagok rendelkeznek azokkal a tápanyagokkal, úgynevezett nutriensekkel, amelyek felületén könnyebben telepedhetnek meg a baktériumok, vagy rögzíthetők az enzimek” – mondta az InfoRádió műsorában Magyar Balázs, a Biocentrum Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kft. vezetője, aki azt is kiemelte, hogy lehetőség nyílhat arra, hogy olyan környezetvédelmi projektet indítsanak, amellyel a vízből és a talajból eltávolíthatják vagy semlegesíthetik a különböző szennyező anyagokat. 

Európa alginitkészletének kilencven százaléka hazánkban található Fotó: Wikimedia

A szakember szerint a technológia fejlesztésre szorul, ugyanis az alginit normális körülmények között elporlad, a vízben pedig agyagos masszává válik.

„Az Európai Unió által támogatott, 756 millió forintos projekt alapvetően exportorientált, mert Magyarországon a szennyeződések kezelése kisebb piacot jelent, mint a környező országokban” – fűzte hozzá az ügyvezető.

Neked ajánljuk
Probléma megoldva? Jéghegyet vontatnak az Antarktiszról az Egyesült Arab Emírségekbe Napfénnyel tisztítaná a vizet a szegedi találmány Japánt is elmossa a víz? 830 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát Az egyre extrémebb időjárás első áldozatává lehet egy amerikai kisváros Az az igazi, amikor a pedagógusok is játszva tanulnak
Tovább a forrásra: ma.hu
Vissza
Hírfolyam