2018. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Víztisztítás természetesen: magyar találmány születhet hazánk nyersanyagkincseiből

Tény, hogy Magyarország páratlan kincsekkel rendelkezik a különböző vulkáni nyersanyagok terén, ám azt kevesen tudják, hogy hazánkban található Európa zeolit- és alginit-készletének jelentős százaléka. Ezeket pedig tökéletesen lehet használni a környezetvédelemben: a nyersanyagok ugyanis kiválóan alkalmazhatók a vízben és a talajban található szennyeződések eltávolítására. 

„Ezek a nyersanyagok rendelkeznek azokkal a tápanyagokkal, úgynevezett nutriensekkel, amelyek felületén könnyebben telepedhetnek meg a baktériumok, vagy rögzíthetők az enzimek” – mondta az InfoRádió műsorában Magyar Balázs, a Biocentrum Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kft. vezetője, aki azt is kiemelte, hogy lehetőség nyílhat arra, hogy olyan környezetvédelmi projektet indítsanak, amellyel a vízből és a talajból eltávolíthatják vagy semlegesíthetik a különböző szennyező anyagokat. 

Európa alginitkészletének kilencven százaléka hazánkban található Fotó: Wikimedia

A szakember szerint a technológia fejlesztésre szorul, ugyanis az alginit normális körülmények között elporlad, a vízben pedig agyagos masszává válik.

„Az Európai Unió által támogatott, 756 millió forintos projekt alapvetően exportorientált, mert Magyarországon a szennyeződések kezelése kisebb piacot jelent, mint a környező országokban” – fűzte hozzá az ügyvezető.

Tovább a forrásra: ma.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
Dvořák: A vízimanó (Mac)mentő? Az Apple forradalmasítaná az alumíniumgyártást „Éghajlatbarát” megoldások a mezőgazdaságban „Lesz ez még így se” – gondolták, majd megalkották a jövő víztározóját „Találd meg, írd le és őrizd meg!” – pályázat a vizes élőhelyek világnapja alkalmából