2019. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A remény cseppjei: komoly áttörést érhetnek el a víztisztításban

Az ENSZ adatai szerint hetente 30 000 ember hal meg azért, mert nem megfelelő minőségű vizet fogyaszt. Ezért is figyelemre méltó az a költséghatékony víztisztító technológia, amelyet a Texasi Egyetem munkatársai fejlesztettek ki. A találmány ugyanis akár a világ ivóvízproblémáira is megoldást nyújthat. 

A Guihua Yu, az Austini Texasi Egyetem munkatársa által vezetett csapat a közelmúltban egy költséghatékony technológiát fejlesztett ki a víztisztításhoz – számol be az egyetem oldala nyomán az ng.hu.

A kutatók olyan gél-polimer hibrid anyagokat használtak fel, amelyek képesek bármilyen minőségű vizet fogyasztható folyadékká alakítani.

A szakemberek olyan hidrogélalapú generátort hoztak létre, amely napenergia segítségével desztillálja a vizet. Az eddigi, meglehetősen költséges technológiákban optikai eszközöket használtak a napfény gyűjtéséhez, az új hibrid anyagok azonban már jóval kevesebb energiával hatékonyak maradnak.

A víztisztító működési elve  Fotó: The Univerity of Texas at Austin

A generátorban a hidrogél elősegíti a folyadék párolgását, a gőzt pedig egy pumpa segítségével egy sűrítőbe terelik. A hibrid anyagok hatékonyságát már letesztelték holt-tengeri mintákon. A kísérletben a csapatnak sikerült olyannyira lecsökkentenie a minták sótartalmát, hogy azok a WHO előírásai alapján fogyaszthatóvá váltak.

Yu szerint eljárásukkal egy nap alatt négyzetméterenként 25 liter ivóvizet állíthatnak elő. Amennyiben a technológia széles körben alkalmazhatóvá válik, úgy az világszerte segíthet az ivóvízszükséglet kielégítésében.

Neked ajánljuk
Vizet ettek a londoni maraton résztvevői Muszáj megoldást találni a szennyvízkérdésekre Komoly problémák lehetnek a csapvízzel a régi épületekben Erkölcsi és jogi kötelezettség az éghajlatváltozás elleni küzdelem Hallottál már a környezetbarát kenderházról? (videó)
Tovább a forrásra: ng.hu
Vissza
Hírfolyam