2018. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Csodamoha segíthet az arzénnal szennyezett vizek megtisztításában

Az arzénes víz világszerte rengeteg ember halálát és betegségét okozta és okozza a mai napig. Ezen segíthet most egy Svédországban felfedezett, csodamohának nevezett lebegő horogmoha, amely akár egy órán belül emberi fogyasztásra alkalmas folyadékot állíthat elő. 

A Stockholmi Egyetem tudósai felfedezték, hogy a lebegő horogmoha (Warnstofia fluitans) képes arzént kinyerni a vízből. A moha nemcsak alapos, de gyors is: akár egy órán belül ivóvíz-minőségű tiszta vizet állíthat elő. A tudósok most abban reménykednek, hogy ez áttörést jelent majd az olyan területek fejlesztésében, ahol bányászati ​​hulladéktól mérgező az ivóvíz.

Az eddigi eredményekről a kutatásban részt vevő Arifin Sandhi számolt be: „Egy óra sem kell ahhoz, hogy eltávolítsa az arzén 80%-át. Ennyi idő alatt a víz olyan alacsony arzénszintet ért el, hogy már nem káros az emberekre nézve.”

Így néz ki a csodamoha Fotó: Stockholm University/Arifin Sandh

Az Észak-Svédországra jellemző mohafaj remélhetőleg megoldja a problémát Svédország északi bányaterületein, ahol a mezőgazdaságra is veszélyt jelent a szennyezett víz. A felfedezés a világ más, arzénes víztől szenvedő országain is segíthet majd.

Neked ajánljuk
Hallott már az iható könyvről? Sosem látott jelenséget figyeltek meg a tudósok az óceánban Életképek a manilai élővízcsatorna és a Yamuna folyó partján Trump „környezetvédelmi” minisztériuma egy döntéssel évi 180 ezer tonna metánt szabadított a légkörre A Brenetsi-tó vízszintje naponta 16 centiméterrel csökken
Tovább a forrásra: gardenista.hu
Vissza
Hírfolyam