2018. július 17., Elek, Endre
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Csodamoha segíthet az arzénnal szennyezett vizek megtisztításában

Az arzénes víz világszerte rengeteg ember halálát és betegségét okozta és okozza a mai napig. Ezen segíthet most egy Svédországban felfedezett, csodamohának nevezett lebegő horogmoha, amely akár egy órán belül emberi fogyasztásra alkalmas folyadékot állíthat elő. 

A Stockholmi Egyetem tudósai felfedezték, hogy a lebegő horogmoha (Warnstofia fluitans) képes arzént kinyerni a vízből. A moha nemcsak alapos, de gyors is: akár egy órán belül ivóvíz-minőségű tiszta vizet állíthat elő. A tudósok most abban reménykednek, hogy ez áttörést jelent majd az olyan területek fejlesztésében, ahol bányászati ​​hulladéktól mérgező az ivóvíz.

Az eddigi eredményekről a kutatásban részt vevő Arifin Sandhi számolt be: „Egy óra sem kell ahhoz, hogy eltávolítsa az arzén 80%-át. Ennyi idő alatt a víz olyan alacsony arzénszintet ért el, hogy már nem káros az emberekre nézve.”

Így néz ki a csodamoha Fotó: Stockholm University/Arifin Sandh

Az Észak-Svédországra jellemző mohafaj remélhetőleg megoldja a problémát Svédország északi bányaterületein, ahol a mezőgazdaságra is veszélyt jelent a szennyezett víz. A felfedezés a világ más, arzénes víztől szenvedő országain is segíthet majd.

Neked ajánljuk
A fajok egy része már felfedezése előtt kipusztul A vadászat miatt tovább maradnak anyjuk mellett a barnamedve-bocsok A világ legnagyobb víz alatti barlangrendszerét fedezték fel Mexikóban A víz arcai Az enyhébb telek következményeit nyögi a skandináv faipar
Tovább a forrásra: gardenista.hu
Vissza
Hírfolyam