2018. július 16., Valter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

A tengeri műanyaghulladék ellen küzd a Henkel

A Henkel megállapodást kötött a Waste Free Oceans (Hulladékmentes Óceánok) alapítvánnyal. Céljuk az óceánokban összegyűlt műanyaghulladékok összegyűjtése és több mint egymillió újrahasznosított palack legyártása, melyet a Loveables elnevezésű mosószermárkájukhoz fognak felhasználni.

Az együttműködés CÉLJA

Ez az eddigi legnagyobb a civil szervezet által kötött együttműködések között, és legalább három évre szól. A partnerek célja, hogy együttesen annyi műanyagot távolítsanak el a folyókból, tavakból, tengerekből és óceánokból, amely évente 100 tonna felhasználható újrahasznosított anyag előállításához elegendő.
A Waste Free Oceans 2011-ben alakult azzal a küldetéssel, hogy vállalkozásokkal és más szervezetekkel társulva a világ óceánjaiból és folyóiból összegyűjtsék a műanyagokat, és új terméket hozzanak létre belőlük.

„Az óceánok és a folyók a Föld legnagyobb kiterjedésű és legsokszínűbb erőforrásai közé tartoznak, de nem gondoskodunk a megfelelő védelmükről”

– mondta Bernard Merkx, a Waste Free Oceans társalapítója. „Becslések szerint évente 8 millió tonna műanyag kerül óceánjainkba, ami 15 darab, műanyaggal teli bevásárlótáskát jelent a tengerpart minden egyes méterén világszerte. A Waste Free Oceans válasza erre az, hogy a probléma megoldása érdekében partneri kapcsolatokat alakítunk ki. Nagy örömünkre szolgál, hogy együtt dolgozhatunk a Henkellel, és közösen alakíthatjuk ki a helyreállítási intézkedéseket. Ez az eddigi legnagyobb és legtöbbet ígérő partnerségünk egyedülálló partnerrel, amelynek célja annyi tengeri szemét eltávolítása a környezetből, amely legalább három éven keresztül elegendő mennyiséget biztosít, évente 100 tonna felhasználható újrahasznosított anyag előállításához.”

Fotó: Pixabay.com

Gyűjtések a Duna mentén és a Földközi-tengeren


A Henkel és a Waste Free Oceans közötti partnerség 2018 tavaszán a műanyaghulladék Dunából való összegyűjtésével kezdődik. A tevékenységek Bulgáriától Magyarországon át Romániáig különféle helyszíneken lesznek, amelyeket úgy választottak ki, hogy részletesen elemezték, hogy a folyó áramlatai és földrajzi adottságai hogyan alakítják ki a műanyagok bizonyos pontokon történő felhalmozódását. Az önkéntesek összegyűjtik a műanyaghulladékot a folyópartokról és a strandokról, míg a halászokból álló csapatok egy speciális halászhálóval távolítják el a lebegő műanyaghulladékot a vízből. A vonóhálós halászhajók egy-egy út során 2-8 tonnányi tengeri hulladékot tudnak összegyűjteni. A Duna menti gyűjtéseket a nyár folyamán a Földközi-tenger számos területén végzett tevékenységek követik.

További információk az alábbi linken érhetők el.

Neked ajánljuk
Az óceáni bolygó (angol nyelvű természetfilm) Újrahasznosított műanyagból készít utat egy brit startup „A kínzás nem kultúra” – Több ezren tüntettek Madridban „A kuka nem éhes” – elindult a Budapest Bike Maffia ételmentő szolgálata „Nehéz feldolgoznom, hogy valami szemét”
Tovább a forrásra: dontwasteit.hu
Vissza
Hírfolyam