2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A tengeri műanyaghulladék ellen küzd a Henkel

A Henkel megállapodást kötött a Waste Free Oceans (Hulladékmentes Óceánok) alapítvánnyal. Céljuk az óceánokban összegyűlt műanyaghulladékok összegyűjtése és több mint egymillió újrahasznosított palack legyártása, melyet a Loveables elnevezésű mosószermárkájukhoz fognak felhasználni.

Az együttműködés CÉLJA

Ez az eddigi legnagyobb a civil szervezet által kötött együttműködések között, és legalább három évre szól. A partnerek célja, hogy együttesen annyi műanyagot távolítsanak el a folyókból, tavakból, tengerekből és óceánokból, amely évente 100 tonna felhasználható újrahasznosított anyag előállításához elegendő.
A Waste Free Oceans 2011-ben alakult azzal a küldetéssel, hogy vállalkozásokkal és más szervezetekkel társulva a világ óceánjaiból és folyóiból összegyűjtsék a műanyagokat, és új terméket hozzanak létre belőlük.

„Az óceánok és a folyók a Föld legnagyobb kiterjedésű és legsokszínűbb erőforrásai közé tartoznak, de nem gondoskodunk a megfelelő védelmükről”

– mondta Bernard Merkx, a Waste Free Oceans társalapítója. „Becslések szerint évente 8 millió tonna műanyag kerül óceánjainkba, ami 15 darab, műanyaggal teli bevásárlótáskát jelent a tengerpart minden egyes méterén világszerte. A Waste Free Oceans válasza erre az, hogy a probléma megoldása érdekében partneri kapcsolatokat alakítunk ki. Nagy örömünkre szolgál, hogy együtt dolgozhatunk a Henkellel, és közösen alakíthatjuk ki a helyreállítási intézkedéseket. Ez az eddigi legnagyobb és legtöbbet ígérő partnerségünk egyedülálló partnerrel, amelynek célja annyi tengeri szemét eltávolítása a környezetből, amely legalább három éven keresztül elegendő mennyiséget biztosít, évente 100 tonna felhasználható újrahasznosított anyag előállításához.”

Fotó: Pixabay.com

Gyűjtések a Duna mentén és a Földközi-tengeren


A Henkel és a Waste Free Oceans közötti partnerség 2018 tavaszán a műanyaghulladék Dunából való összegyűjtésével kezdődik. A tevékenységek Bulgáriától Magyarországon át Romániáig különféle helyszíneken lesznek, amelyeket úgy választottak ki, hogy részletesen elemezték, hogy a folyó áramlatai és földrajzi adottságai hogyan alakítják ki a műanyagok bizonyos pontokon történő felhalmozódását. Az önkéntesek összegyűjtik a műanyaghulladékot a folyópartokról és a strandokról, míg a halászokból álló csapatok egy speciális halászhálóval távolítják el a lebegő műanyaghulladékot a vízből. A vonóhálós halászhajók egy-egy út során 2-8 tonnányi tengeri hulladékot tudnak összegyűjteni. A Duna menti gyűjtéseket a nyár folyamán a Földközi-tenger számos területén végzett tevékenységek követik.

További információk az alábbi linken érhetők el.

Neked ajánljuk
Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Északkelet-Európa lesz a kontinens éléskamrája? Napelemet minden háztetőre Ennyi energiát termeltünk 2021-ben Az energiaellátást erősítő programot hirdetett Palkovics László
Tovább a forrásra: dontwasteit.hu
Vissza
Hírfolyam