2020. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mózesi csoda a sivatagban

A vízhiány napjaink egyik legégetőbb problémája. A tudósok folyamatosan keresik a megoldásokat, kiváló ötletekből pedig szerencsére nincs hiány. A legfrissebb innováció azonban kisebbfajta bibliai csodával ér fel: kaliforniai vegyészek ugyanis olyan berendezést találtak fel, amely iható vizet varázsol az arizonai sivatag porszáraz levegőjéből.  

Tavaly októberben a Kaliforniai Egyetem kutatócsoportja az arizonai sivatagba utazott, hogy legújabb vízgyűjtő berendezésük prototípusát elhelyezzék egy ház hátsó udvarán. A készülék feladata az volt, hogy

pusztán a nap energiájának felhasználásával vizet vonjon ki a tikkasztóan száraz sivatagi levegőből.

A korábbi változatoknál nagyobb, új generációs vízgyűjtő sikerrel szerepelt a terepi teszten, s ezzel beigazolta a csoport korábbi jóslatát: a berendezés még rendkívül alacsony páratartalom mellett is képes minden éjszaka-nappal váltakozás során iható vizet csapolni a levegőből, méghozzá minimális költséggel, ami ideálissá teszi az alkalmazást a világ szegény és vízhiányos területein élő emberek számára.

„A készülék párját ritkítja – erősítette meg Omar Yaghi, a vízgyűjtő működésének alapjául szolgáló technológia feltalálója. – Környezeti hőmérsékleten működik, egyszerű napfénnyel, és minden további energia betáplálása nélkül vizet gyűjt a sivatagban. S hogy a dolog már nemcsak a laborasztalon, de a terepen is működik, a vízgyűjtés érdekes jelenségből valódi tudománnyá lépett elő.”

A terepi teszt helyszíne az arizonai Scottsdale volt, ahol az éjjeli 40 százalékos csúcsról a nappali hőségben 8 százalékra zuhan a levegő páratartalma. Ez az éjjeli páramennyiség ugyanakkor a nappali fénnyel kombinálva elegendő a vízgyűjtő működtetéséhez. A teszt bizonyította, hogy az eljárás nagyon egyszerűen, pusztán több vízelnyelő anyag hozzáadásával felskálázható.

„A készülék alacsony levegő-páratartalom mellett működik, hiszen a világ száraz területein ilyen viszonyok uralkodnak” – hangsúlyozta Yaghi, kiemelve: a nevezett körülmények között a berendezés még akkor is működik, ha az éjszakai hőmérséklet fagypont alá esik.

Mint kiderült, a berendezés lelkét alkotó vízelnyelő töltet nem más, mint egy nagyon porózus szerkezetű fémorganikus mátrix. 

A professzor nagy várakozással tekint a soron következő, a kaliforniai Halál-völgyben végrehajtandó terepi kísérletekre, ahol egy új, alumíniumalapú mátrixot fognak tesztelni. A Halál-völgyben késő nyáron a nappali csúcshőmérséklet eléri a 43 °C-ot, míg éjszaka mindössze 25 százalék páratartalom mellett 20 fok környékére csökken.

  • A készülék részletes működési elvét a forrásra kattintva lehet elolvasni. 
Neked ajánljuk
Hazai innováció: kagylókkal a szennyezett víz ellen Íme a szerkezet, amellyel felére csökkenthetjük a vízfogyasztásunkat Vízhiány van, de 96 millió liter víz kibányászására kapott engedélyt egy kínai cég Soha nem volt még ennyi szén-dioxid a légkörben Akár túl is szárnyalhatjuk a kitűzött klímacélt
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam