2021. augusztus 1., Boglárka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megújuló vízvédelem: íme az úszó napelemes védőréteg

A Continental telepítette első vízen úszó napelemes védőrétegét Cipruson, mellyel a víztározókban található vízmennyiséget óvja meg az elpárolgástól és fertőzésektől. A beleépített fotovoltaikus modulok ráadásul fenntartható napenergiából termelnek elektromosságot.

„Ezúttal a vizek védelmével demonstrálja a Continental hosszú távú elkötelezettségét a környezet- és klímavédelemben. Mostani újításával, a víztározók tartalmát védő, egyben energiát is előállító fejlesztésével a sivatagos, vízszegény területeken is több agrártermék készülhet, egyben lehetővé teszi, hogy költséghatékonyan éljünk” – magyarázta Han-Jürgen Duensing, a ContiTech felelős igazgatósági tagja.

A víztárolás, a szennyvízelvezetés és az elektromosság a szociális és gazdasági fejlődés kulcsösszetevői, hiszen az agrárium, a higiéniai feltételek, a kereskedelem és hosszú távon az oktatás és a gyakorlati képzés alapjául is szolgálnak. Az innovatív napfólia lehetővé teszi, hogy a víz távoli régiókba szállítható legyen az önfenntartó szivattyúállomások és víztározók segítségével. További előny, hogy az olyan területek, melyeknek nincs hozzáférésé más energiaforrásokhoz, automatikus áramellátásban részesülnek.

„Ez az első rendszer, ami kombinálja a hatékony vízvédelmet és a klímavédelmet az energia-előállítással. A napenergiát hasznosító úszó réteg megoldást jelent a víz- és áramhiányra, egyben lassabb algásodást is biztosít, mivel kiszűri az UV-fényt” – mondta Tobias Haarburger, a fejlesztés felelőse.

A Continental a dél-ciprusi Limassol régióban telepítette elsőként úszó napelemes védőrétegét, egy 6500 négyzetméter területű, 4,5 méter mély víztározó felszínére. Első lépcsőben 80, összesen 20 kWp csúcsteljesítményű napelemet helyeztek el. A második fázisban 700 további modul kerül a fóliára, ami egy háromrétegű, félrugalmas PVC. Ez annyira erős, hogy lehetővé teszi, hogy emberek sétáljanak rajta.

Neked ajánljuk
TávVíz: új, intelligens, zöldenergiával működik, és magyar Az Északi-tengeren úszó napelemtutaj első másfél éve A legkevesebb energiából a legmesszebbre akar jutni a Mercedes-Benz Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált
Tovább a forrásra: autopro.hu
Vissza
Hírfolyam