2018. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Megalkották a világ legtisztább vízcseppjét

A Bécsi Műszaki Egyetem kutatóinak a világ legtisztább vízcseppjét sikerült megalkotniuk, miközben a felületszennyezések okát keresték: ehhez ultratiszta vízből egy mínusz 140 Celsius-fokra lehűtött vákuumkamrában egy fém csúcsán jeget állítottak elő, majd felolvasztották.

„A természetben nincsenek valóban tiszta felületek, a környezeti levegővel kapcsolatba lépve mindig lerakódik molekulák egy vékony rétege. Ez a molekuláris „koszréteg” észrevehetően megváltoztatja az anyagok tulajdonságát” – magyarázta Ulrike Diebold, a Bécsi Műszaki Egyetem kutatója.

A bécsi intézmény és a New York állambeli Ithacában lévő Cornell Egyetem szakértői ezt a jelenséget tesztelték titán-dioxiddal kezelt felületeken. Az anyagot egyébként olyan tükröknél is használják, amelyek nedves környezetben nem párásodnak.

Mikroszkópos vizsgálatok kimutatták, hogy a titán-dioxidon is lerakódnak molekulák. A kutatók feltételezése az volt, hogy vízmolekulákról van szó. A szupertisztaságú vízcsepp segítségével azt tesztelték, milyen hatása van az ultratiszta titán-dioxid-felületre.

Meghökkentő felfedezésre jutottak a világ legtisztább vízcseppjével Fotó: Pixabay

Kiderült, hogy nem vízmolekulák okozzák a vékony filmréteget, mivel azok csak levegővel történő kapcsolat során keletkeznek. A kémiai elemzések rámutattak arra, hogy a vizsgált felületen lerakódott molekulák ecetsav- és hangyasav-molekulák, melyek a levegőben csak nagyon elenyésző mennyiségben fordulnak elő.

„Az eredmények arra hívják fel a figyelmet, milyen elővigyázatossággal kell végezni az ilyen jellegű kísérleteket. Még a levegő apró, tulajdonképpen elhanyagolhatónak tűnő maradványai is olykor döntő jelentőségűek” – emelte ki Diebold.

Neked ajánljuk
Hallott már az iható könyvről? „Lesz ez még így se” – gondolták, majd megalkották a jövő víztározóját Vízválság és klímaháború jelen időben: 17 millió ember sorsa a tét Őszi sportok: nincs kifogás! Baj lehet az ivóvízzel: tömeges megbetegedés történt Heves megyében
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam